Anayasa Mahkemesi (AYM), “örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyenlerin cezalandırılması” hükmünü 2021 ve 2023 yıllarında iki kez iptal etti.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından yapılan Türk Ceza Kanunu (TCK) düzenlemesine yönelik AYM’nin verdiği 6 aylık süre içinde yeni bir düzenlemenin yapılmadığı bildirildi.
Habertürk’ten Fevzi Çakır’ın aktardığına göre; TCK’da bir değişiklik olmaksızın yerel mahkemeler ve infaz savcılıkları, AYM kararını esas alarak tahliye taleplerini değerlendirmeye başladı.
AYM kararı çerçevesinde yapılan başvurular sonucunda şu ana kadar en az 150 kişinin tahliye edildiği öğrenildi. Bu tahliyelerin artış göstermesi bekleniyor.
Örgüt adına suç işlediği iddiasıyla ceza alan bireylerin dosyaları, sıklıkla “siyasi yargılama” olarak eleştiriliyordu.
YEREL MAHKEMELER DİĞER AYM KARARLARINI DA UYGULAYACAK MI?
Hatay’ın seçilmiş TİP Milletvekili Can Atalay, hakkında Anayasa Mahkemesi tarafından verilen hak ihlali kararına rağmen serbest bırakılmadı. Atalay‘ın tahliye edilmesine dair karar uygulanmadı ve bunun yerine Yargıtay’ın kararının okunduğu, dolayısıyla vekilliğinin düştüğü ifade edildi. İktidar çevreleri, hukukun temellerinden biri olan normlar hiyerarşisini reddederek Yargıtay‘ın AYM ile eşit olduğunu öne sürdü. Ancak AYM, Yargıtay‘ın kararının yok hükmünde olduğuna dair bir karar verdi. Bu kararın da TBMM‘de okutulmadığı bildirildi.
AYM, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş‘ın milletvekili olmasına rağmen makul olmayan bir süre tutuklu kalmasını hak ihlali olarak değerlendirmişti. Demirtaş hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de üç kez hak ihlali kararı vermiş ancak yine de tahliye edilmemişti.