Yeni yayımlanan bir araştırmaya göre, Haziran ayı sonunda Avrupa genelini etkisi altına alan aşırı sıcaklar, yalnızca 10 gün içinde 2.300 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.
Ölümlerin üçte ikisi, doğrudan insan kaynaklı iklim değişikliğiyle ilişkilendirildi.
23 Haziran – 2 Temmuz tarihleri arasında meydana gelen sıcak hava dalgası, İspanya’da 40°C’yi aşan sıcaklıklar ve Fransa’daki orman yangınları ile etkisini hissettirdi. İngiltere, Hollanda, Danimarka ve İsviçre’den bilim insanlarının katkılarıyla hazırlanan araştırma, aralarında Barselona, Madrid, Londra ve Milano’nun da bulunduğu 30 milyondan fazla nüfusa sahip 12 Avrupa kentini kapsamaktadır.
2.300 ölümün yaklaşık 1.500’ü bu sıcaklık artışıyla doğrudan bağlantılı.
Imperial College London’dan araştırmacı Ben Clarke, “İklim değişikliği sıcaklıkları ciddi ölçüde artırıyor ve bu da riski katlıyor. Bu durum özellikle yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, çocuklar ve dış ortamda çalışanlar için ölümcül hale gelebiliyor,” dedi.
Sıcak hava dalgalarının şehirlerdeki etkileri daha da belirgin hale geliyor. Beton yapılar ve asfalt yollar ısıyı emerek gece boyunca ortamın serinlemesini engelliyor. Bu da özellikle “tropikal gece” olarak bilinen, vücudun toparlanmasına imkan vermeyen sıcak gecelerin yaşanmasına yol açıyor.
Copernicus’un iklim stratejisi lideri Samantha Burgess, “Isınan bir dünyada sıcak hava dalgaları daha sık, daha yoğun ve daha yıkıcı hale gelecek. Bu durumdan milyonlarca insan etkilenecek,” ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz yıl yayımlanan başka bir çalışmada ise, 2022 yazında Avrupa’daki sıcak hava dalgalarının yaklaşık 61.000 kişinin ölümüne yol açtığı ortaya konmuştu. Bu durum, kıtanın sıcakla mücadeleye yönelik hazırlıklarının yetersiz kaldığını göstermektedir.
Siz neler düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!