Bugüne kadar birçok ilginç etkisi olan hastalıkla karşılaştık; ancak Arygryia isimli hastalık, özelliğiyle dikkat çekiyor. Bu hastalık, maruz kalan bireylerin cilt rengini değiştiriyor. 2018 yılına kadar yapılan tıbbi literatür araştırmalarında, kolloidal gümüşe maruz kalan 16 hastanın argyria geliştirdiği tespit edilmiştir.
ARGYRIA’NIN NEDENLERİ
Habertürk’ün Live Science kaynaklı haberine göre, Argyria, bireylerin aşırı miktarda gümüş veya gümüş bileşikleri ile temas etmesi sonucunda ortaya çıkar. Normalde insanlar, gıda ve içme suyu yoluyla az miktarda gümüşle karşılaşır. Ancak argyria hastalarının vücutlarında bu gümüş, zamanla birikerek cilt ve tırnakların mavimsi-gri bir hale gelmesine sebep olur.
Bu hastalığa en yatkın kişiler, gümüşle çalışan operatörler ve kolloidal gümüşü takviye amaçlı kullanan bireylerdir. Alternatif tıpta ise kolloidal gümüş, tansiyon, diyabet gibi sağlık sorunlarının tedavisinde etkili olduğu iddiasıyla kullanılmaktadır.
ARGYRIA’NIN BELİRTİLERİ
Argyria’nın başlıca belirtisi, cildin mavimsi-gri veya gri bir ton kazanmasıdır. Bununla birlikte:
– Güneşe maruz kalan bölgelerde koyulaşma (hiperpigmentasyon)
– Tırnakların normalden daha koyu bir renk alması
– Ciltte mavi-gri renkli küçük lekelerin ortaya çıkması
Hastalığın erken dönemlerinde, ağız içerisinde, özellikle diş etlerinde kahverengi-gri tonların görülmesiyle belirtiler başlayabilir. Hastalığın ilerlemesiyle ciltte daha yaygın renk değişiklikleri gözlemlenir.
ARGYRIA NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Bir bireyin argyria hastalığına sahip olup olmadığını belirlemek için doktorlar öncelikle hastanın tıbbi geçmişini değerlendirir ve fiziksel muayene gerçekleştirir. Maruz kalınan metaller ve kullanılan ürünler hakkında çeşitli sorular sorulur.
Kesin tanı koyabilmek için cilt biyopsisi yapılabilir. Bu test, mavimsi-gri renk değişiklikleri gösteren bir cilt örneğinin mikroskop altında incelenmesini kapsamaktadır. Gümüş birikimi tespit edildiğinde argyria tanısı konur.
ARGYRIA’NIN TEDAVİSİ VAR MI?
Argyria’nın bilinen bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır ve ciltte oluşan renk değişiklikleri genellikle kalıcıdır.
Hastalığın ilerlemesini durdurmak için, hastaların gümüş içeren ürünleri kullanmaktan kaçınmaları önerilmektedir. Eğer birey bir iş ortamında gümüşle karşılaşıyorsa, eldiven, maske ve gözlük gibi koruyucu donanımların kullanılması tavsiye edilmektedir.
Günümüzde lazer terapisi, argyria hastalarının cilt rengini düzenlemek amacıyla denenmektedir. Ancak bu tedavi yöntemi her zaman etkili olmayabilir.