6 Şubat depremiyle bilinen Ahmet Ercan, bugün tekrar ekranlarda yer aldı.
Ercan, “7,2 büyüklüğündeki bir depremin meydana gelebilmesi için yaklaşık 6 milyar gigaton enerji birikmesi lazım. Bu seviyede bir enerjinin henüz birikmediğini düşünüyorum.” şeklinde ifadeler kullandı. Ayrıca, mevcut depremin asıl etkinin habercisi olabileceği uyarısında bulundu.
Ercan, “Önümüzdeki günlerde 1-2 kez daha sarsıntı yaşayacağız. Bu sarsıntıların büyüklüğü 5.2 ile 6.2 arasında olacaktır. Bu büyüklükteki bir deprem İstanbul’daki yapılar için yıkıcı olmayacak.” dedi.
Yıkıcı olabilmesi için depremin büyüklüğünün 6.4’ten fazla olması gerektiğini belirten Ercan, “Biz asıl beklediğimiz depremin büyüklüğünün 7-7.2 civarında olduğunu öngörüyoruz. Ancak ne zaman gerçekleşeceğine dair kesin bir şey söylemek mümkün değil.” şeklinde konuştu.
Teyakkuz halinde olunması gerektiğini belirten Şükrü Ersoy, bu depremin de zararlar oluşturabileceğine dikkat çekti:
“6.2 büyüklüğündeki bir deprem, daha büyük bir depremin öncüsü değilse bile yapıda hasar oluşturabilir. Bu durum, sağlam mühendislikten geçmiş yapılar için geçerli değil. Kırsal alanlarda, özellikle 6.2 büyüklüğündeki depremin hasar vermesi söz konusu olabilir. Teyakkuzda kalmakta fayda var. Dışarıda kalıyorsak, evlerin önünde durmamak gerekiyor. Açık alanlarda beklemek daha güvenli olabilir.” diyerek uyarıda bulundu.
Naci Görür, “asıl deprem bu değil” diyenlerden biri oldu.
Görür, “İstanbul’da, Marmara Denizi’nde, Kumburgaz fayı üzerinde çok sayıda deprem meydana geliyor. Farklı büyüklüklerdeki depremler, Marmara’da beklediğimiz büyük depremin habercisi değil. Bu depremler, fayın biriktirdiği stresi artırarak cracking’e hazırlıyor. Asıl depremin çok daha büyük olmasını bekliyoruz ve büyüklüğü 7’nin üzerinde olacak.” sözlerine yer verdi.
Celal Şengör, kesin bir yorum yapmaktan kaçındı.
Şengör, Candaş Tolga Işık’a verdiği röportajda, “6.2 büyüklüğündeki bir depremin ardından küçük artçıların meydana gelmesi bekleniyor. Ancak bu sarsıntıların devamında 6.2’den büyük bir depremin gelmesi durumunda, İstanbul’da beklenen büyük depremin öncüsü olma ihtimali artar. Ancak bunun 10 sene sonra mı yoksa 10 dakika içinde mi olacağını bilemeyiz.” açıklamasında bulundu.
Şener Üşümezsoy, depremlerin sona erdiğini iddia etti.
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, yaklaşık 20 gün önce yaptığı açıklamalarda, Kumburgaz ve Silivri hattında 6.0 ila 6.5 büyüklüğünde bir depremin meydana gelebileceğini belirtmişti. Heyelan riski taşıyan alanların aktifleşebileceğine dikkat çeken Üşümezsoy, bu nedenle dikkatli olunması gerektiğini vurgulamıştı.
Üşümezsoy, deprem sonrası “Başka deprem riski yok. Marmara’da bitti depremler.” dedi.
Hasan Sözbilir, “Ucuz yırttık” şeklinde bir ifade kullandı.
İzmir Dokuz Eylülü Üniversitesi’nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremin şiddetine bakıldığında şu ifadeleri kullandı: “Tsunami etkisini beklemiyoruz ve artçıların varlığı olumlu bir durum.” Sözbilir, ayrıca “Fayın tamamı değil, bir kısmı kırıldı. Fay kırılmasının ne kadarının gerçekleştiğine dair değerlendirmeyi birkaç saat sonra yapabileceğiz. Ucuz kurtulduk, geçmiş olsun.” dedi.