Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonuyla gerçekleştirilen 4. Uluslararası Bursa Gastronomi Festivali, şehrin eşsiz lezzetlerinin yanı sıra kadın üreticilerin el emeği ürünleriyle de zenginleşti.
Kentin zengin mutfak kültürünü dünya genelinde tanıtmak ve turizme kazandırmak amacıyla düzenlenen 4. Uluslararası Gastronomi Festivali, ‘Rota Yeniden Oluşturuluyor’ teması ile devam ediyor. Festivali 3. gününde renklendiren etkinlikler arasında, Gastro sahnede Bursa’nın unutulmuş lezzetleri, Gemlik zeytini, Bursa’nın tatlı hafızası, meyve çeşitliliği, Gedelek turşusu, tahinli pide ve cevizli lokum uygulamalı olarak tanıtıldı. Pastacılar, gönüllü avukatlar ve liselilerin oluşturduğu yarışmada, kabin süslemeleri ile jürilerden tam puan almak için mücadele etti. Ayrıca, Çardak kebabı ve süt helvası atölyeleri, lezzet tutkunlarının büyük ilgisini topladı.
Bursa gastronomisinin tüm yönleri konuşuldu
Festivalin gastro söyleşi alanında, ‘Gastronomi Turizmini Şekillendiren Kent Markaları’, ‘Bursa Gastronomisinde Yeni Vizyon’, ‘Balkanlardan Gelen Sıcak Mutfak Akımı’, ‘Gastronomide Yeterlilik, Sürdürülebilirlik ve Sorumlu Tüketim’, ‘Bursa Gastronomisinin İzleri’, ‘Bursa’nın Lezzet Ekonomisi: Tarım, Üretim ve Yerel Kalkınma’, ‘Bursa’da Gastronominin Turizme Olan Etkisi’, ile ‘Tatlı Yiyelim Tatlı Konuşalım’ oturumlarında, uzman isimler bilgi ve tecrübe paylaşımlarında bulundu.
Kadınlar festivale değer kattı
Festival çerçevesinde oluşturulan Bursa Üreten Kadınlar Sokağı’nda, kendi ürünlerini sergileyen 34 kadın derneği ve kooperatifi, el emeğiyle ürettikleri yerel lezzetleri binlerce ziyaretçiyle buluşturdu. Kestane unlu makarnadan kabuklu fasulyeye, yaban mersini reçelinden incirli acı tatlı sosa kadar kadın üreticilerin özenle hazırladığı Bursa’ya özgü ürünler, etkinliğin en özel lezzetleri arasında öne çıktı. Kadın emeğinin önemi ve kent mutfağının zenginliğini gözler önüne seren bu özel yolculukta, kadın kooperatifleri temsilcileri, desteklerinden ötürü Başkan Mustafa Bozbey’e, eşi Seden Bozbey’e ve Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.
“Bursa gastronomisinin daha yukarıya çıkmasını sağlayacağız”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve eşi Seden Bozbey, festivalin üçüncü gününde de alanı gezerek gastronomi tutkunlarıyla bir araya geldi. Üreten Kadınlar Sokağı’nı ziyaret eden Başkan Bozbey, kadın kooperatiflerinin çalışmaları hakkında bilgi aldı. Kadın kooperatiflerine teşekkür eden Başkan Bozbey, “Kadın kooperatiflerimizin Bursa gastronomisinin geliştirilmesinde büyük emeği ve katkısı var. Unutulmaya yüz tutmuş olan yemeklerin günümüze getirilmesinde ve farklı yorumla sunulmasında inanılmaz katkı sağladılar. Kadın dernek ve kooperatiflerimiz, şeflerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte daha güzel, daha iyi gastronomi festivali yapacağız. Onların ürettiği değerlerle birlikte Bursa gastronomisinin daha yukarıya çıkmasını sağlayacağız” şeklinde konuştu.