Çiftçiler, yıl boyunca gerçekleştirdikleri ekim faaliyetlerinin meyvelerini toplama dönemine ulaştı. Tarlalarda ve bağlarda çalışan çiftçiler, emeklerinin karşılığını hasat zamanı ile birlikte almaya başladı.
UFAK HATALAR DÖNÜŞÜ OLMAYAN RAHATSIZLIKLARA NEDEN OLABİLİR
Ancak hasat sürecinde mahsulleri toplarken yapılan küçük hatalar, ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Özellikle mahsullerin taşınması esnasında yanlış yapılan işlemler, tedavisi uzun süren kas ve kemik rahatsızlıklarına sebep olabilir.
Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Müdür Yardımcısı ve Fizyoterapist Reşat Hamurcu, hasat döneminde kas iskelet sistemi ile ilgili şikayetlerin arttığını ve hastaların hastanelere yoğun başvuruda bulunduğunu belirterek çiftçilere önemli uyarılarda bulundu.
“BAŞLARKEN VE BİTİRİNCE ISINMA ÖNEMLİ”
Reşat Hamurcu, tarlada veya bağda çalışmaya başlamadan önce basit açma germe hareketleri ve yürüyüş yapmanın önemine dikkat çekti. “Mevsim itibariyle tarım işçilerinin yoğun olduğu sezon içindeyiz. Bu sezonlarda kas iskelet sistemi yaralanmaları sıklıkla karşımıza geliyor. Bu yaralanmaların önüne geçmek için ısınma hareketleri yaparak çalışmalara başlamamız gerekiyor. Kaslarımızı ısıtmazsak sakatlık riskini artırırız. Isınmadan kastım ise açma germe, basit hareketlerle 5-10 dakikalık yürüyüşler ısınmak için yeterli olacaktır. Özellikle yük kaldırmada bölgemizde fındık sezonu malum. Fındık çuvallarını taşımada yanlış bilinen ve yapılanlar var. Fındık çuvalı ya da mahsul çuvalı gibi ağır yükleri taşırken belden eğilirsek belimizi sakatlayabiliriz.” dedi.
Hamurcu, “Onun için dizlerden çömelerek yükleri alalım ve o şekilde taşımak daha sağlıklıdır. Taşıma yaparken tek taraflı taşıma yapmayalım. Çift taraflı 2 kişi taşıma yapmaya dikkat edelim. Bunların dışında dik arazilerimiz var. Tarla zeminleri engebeli. O nedenle ayak bileği destekli ayakkabılar kullanmaya dikkat edelim. Daha az sakatlanma riski oluşur. Tarlada iş bittiğinde de direkt dinlenmeye geçmeden önce yine 5-10 dakika kasları soğutma şeklinde açma germe hareketleriyle yürüyüş ile esneme hareketleri öneriyoruz. Onun dışında su tüketimi çok önemli. Kas sistemi yaralamalarında su az olduğunda daha çok karşımıza geliyor. O yüzden su ya da sıvı alımına dikkat etmek gerekiyor.” şeklinde ifadelerini sürdürdü.
“15-20 DAKİKADA BİR POZİSYON DEĞİŞTİRMEK GEREKİR”
Reşat Hamurcu, aynı pozisyonda uzun süre çalışmanın da sakatlanmalara yol açabileceğine dikkat çekerek, “Çalışırken uzun süre aynı pozisyonda kalmamak gerekiyor. 15-20 dakikada bir farklı pozisyonda çalışmak gerekir. Mesela çömelerek çalışıyorsak ayağa kalkıp 2-3 dakikalık ayakta gezintiler yapmamız gerekiyor. Yük taşınacaksa belden taşıma değil, dizleri kırarak yükü kaldırmak, yük gerektiren ağırlık taşınan durumlarda korse kullanılabilir. Çok ağırlıklarda korse beli destekler bel sakatlıklarını azaltır.” şeklinde açıkladı.
Hamurcu, patates gibi yerde yetişen mahsullerin toplanmasının mutlaka çömelerek yapılması gerektiğini vurguladı.
“AĞRI ÇOKSA HEMEN ACİL SERVİSE GİDİLMELİ”
Reşat Hamurcu, ağrı hissedildiği durumlarda mutlaka sağlık kuruluşundan destek alınması gerektiğini ifade ederek; “Sakatlanma ya da bel ya da iskelet sisteminde herhangi bir eklemde ağrı hissedersek öncelikle bir sakatlık bir yırtık olabilir. Bu durumu artırmamak için ağrı hissediyorsak iş bırakılmalı. Kasın sıcaklığıyla ağrıyı hemen hissetmeye de biliriz. Ağrı çoksa hemen acil servise gidilmesi gerekiyor. Diğer türlü ağrının geçmesini biraz istirahat edip beklemeliyiz. Geçmezse yine dediğim gibi acil servise başvurmak gerekiyor.” dedi.
Hamurcu, “Çalışma sırasında değil de sonrasında meydana gelen tutulmalarda ise bunun genelde en sık nedeni ter vücutta soğuduğunda terleyip soğuduğumuzda kas spazma gidiyor. Kaslar sıkışıyor ve bu ağrıya sebep oluyor. O sebeple dinlenme, yük taşıma şekli, dinlenerek çalışma, pozisyon değiştirerek çalışma, yükü çömelerek alma bunlar önemli.” ifadelerini kullandı.
(İHA)