Osmangazi Belediyesi’ne ait Gazi Tarım A.Ş., 130 çeşit yerel ve yerelleşmiş tohumdan, tarım ilacı kullanmadan 10 dönümlük bir alanda sebze ve baklagil yetiştirdi. Yapılan ilk hasadın ardından organik patlıcan ve biberler, Kent Lokantası’nda yemek olarak hazırlanarak vatandaşların beğenisine sunuldu.
Osmangazi Belediyesi, tarımsal kalkınmayı desteklemek ve kentin üretim potansiyelini artırmak amacıyla Gazi Tarım A.Ş.’yi kurdu. Mayıs ayında gerçekleştirilen bir protokol çerçevesinde Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 10 dönümlük bir alana, Hamitler’deki seralarda yetiştirilen domates, biber, mısır, fasulye, kavun, karpuz ve kabak fidelerinin ekimi yapıldı. Bu alanda yetiştirilen sebze ve baklagillerden elde edilecek 130 çeşit yerel tohum, 2026’nın Mart ayında halkla buluşturulacak. Artan organik sebze ve baklagiller ise Osmangazi Belediyesi’nin Kent Lokantaları’nda yemeklerde kullanılmak üzere değerlendiriliyor. Mayıs ayında dikilen fidelerden ilk olarak organik patlıcan ve biberler hasat edildi ve bunlardan Kent Lokantası’nda patlıcan musakka hazırlandı. Gazi Tarım A.Ş.’nin organik ürünleriyle yapılan yemeği tadan vatandaşlar, lezzetinden oldukça memnun kaldı.
Tarım ilacı kullanmadan da üretim yapılabilir
Gazi Tarım A.Ş. Genel Müdürü Arca Atay, herhangi bir tarım ilacı kullanmadan 10 dönümlük bir alana dikim yaptıklarını belirterek, “Gazi Tarım A.Ş. olarak Mart ayında Hamitler’deki seralarımızda ekmiş olduğumuz 130 çeşit yerel ve yerelleşmiş tohumdan çıkan fideleri Mayıs ayında Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 10 dönümlük bir alana dikimini yaptık. Ektiğimiz sebzelerden ilk hasadı patlıcan ve biberlerden gerçekleştirdik. Amacımız burada tohum elde etmek ve buradan yetişen sebzelerden elde ettiğimiz tohumları önümüzdeki Mart ayında halkımızla buluşturmayı planlıyoruz. Ücretsiz bir tohum takas şenliği gerçekleştireceğiz. 10 dönümlük alanda ürettiğimiz fazla ürünlerin ekolojik tarım şartlarında üretilmiş gıdalar olarak Kent Lokantası’nda kullanılmasının çok uygun olacağını düşündük. OKİ (Osmangazi Kültür İşleri) ile yapmış olduğumuz anlaşma gereği bugün burada hasat ettiğimiz ürünleri Kent Lokantası’nın yemek hanesine teslim ettik. Bu ürünler, yemekhanede sağlıklı yemeklere dönüştürülecek. Ekimini yaptığımız 10 dönümlük alanda 25 çeşit domates, 40 çeşit biber, 10 çeşit mısır, 15 çeşit fasulye, kavun, karpuz ve kabaklarımız var. Burada, yiyecek olarak tahıllar hariç her türlü sebze ve baklagili bulabilmek mümkün ve burada çeşitli ülkelerden gelen yerli tohumlarla yetiştirilen sebze ve baklagiller de var. Ürettiğimiz her şey ekolojik tarım şartlarında, herhangi bir tarım ilacı kullanmadan üretilmiştir. Biz burada tarım ilacı kullanmadan da üretim yapılabileceğini göstermeye çalışıyoruz” dedi.
Bugün yemekler bir başka güzel
Kent Lokantası’nda organik olarak yetiştirilen sebzelerle hazırlanan yemeklerin tadına bakan vatandaşlar ise, “Bugün yediğimiz yemekler bir başka lezzetli. Bugün hazırlanan patlıcan musakka yemeğinin patlıcan ve biberleri organik olarak yetiştirilmiş. Bu sayede biz de sağlıklı gıda tüketiyoruz. Yemeğin organik gıdalarla hazırlanması tadına da etki etmiş. Lezzetli olan yemekler bugün bir başka güzel. Bizlere bu hizmetleri sunan Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a teşekkür ederiz” şeklinde görüşlerini dile getirdi.