Bursalı çiftçiler, İtalyanlardan öğrendikleri “santa maria” armut çeşidi ile önemli bir başarıya imza attı. Dekara 5 bin kilogramlık verim elde eden yerel üreticiler, bu başarıyla İtalyanları geride bıraktı.
Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, bu yıl yaşanan olumsuz hava koşullarına ve Nisan ayındaki don olayına rağmen armudun kalite açısından bir sorun yaşamadığını belirtti.
Dönmez, geçen yıl yaşanan küçük çaplı meyve kayıpları ve don sonrası ortaya çıkan pas probleme rağmen hasadın aksamadan devam ettiğini ifade ederken, “Temmuzun son haftasında başlayan hasadın 20 gün daha süreceğini” aktardı.
Ayrıca, bu sezonun geçen yıla göre kayıplı geçeceğini dile getiren Dönmez, Gürsu Ovası’nda yaklaşık 45 bin ton üretim beklediklerinin altını çizdi.
Mevcut kalitenin aşırı sıcak ve yağış durumunda bozulabileceğinin de altını çizen Dönmez, “Evet birçok kişi, farklı üreticiler yağış bekliyor ama biz hasatta yağış istemeyiz. Havalar iyi gitsin ve 20 günde hasadı sorunsuz bitirelim istiyoruz” diye konuştu.
Avrupa armudu İtalya’dan değil Bursa’dan yiyor
Dönmez, Bursa genelinde uzun yıllar boyunca “santa maria” çeşidinin ortalama üretiminin 100-120 bin ton civarında olduğunu belirterek, “Bursa’da 10-12 Nisan’da yaşanan don nedeniyle yüzde 25 civarı kayıp yaşadık. Bu yıl Bursa genelinde 90 bin tonları bulur diye düşünüyoruz. Bunun yarısı Gürsu Ovası’nda üretilir. Türkiye üretiminin yarısını Bursa gerçekleştiriyor” şeklinde konuştu.
Santa maria armudunun zor bir çeşit olduğunu ve bazı hastalıklara dayanaksız olduğunu vurgulayan Dönmez, “İtalyan çeşittir ve biz bu armudu İtalyanlardan öğrendik. İtalya bıraktı bu armut üretimini, biz halen üretiyoruz. Avrupa’dan halen talep var. İtalya, hem devam ettirmemize hem de yüksek verim almamıza şaşırıyor. Şimdi santa maria armudunu Avrupalılar Bursa’dan yiyor.” ifadelerini kullandı.
Dönmez, bölgenin armudun gelişimi için uygun olan iklim, hava, toprak ve suya sahip olduğunu belirterek, “Türkiye ortalamasının üzerinde verim alıyoruz. Türkiye ortalaması bin 200 kilogram iken Gürsu’da 50 kilograma varıyor dekara verim. İtalya da bu rakamlarda verim alamıyordu. Avrupa, daha az kimyasal kullanılan ürünleri tercih ediyor. Bu yüzden soğuk pası olan armutlar bile tercih edilir oldu. Döviz de uygun olsa ihracatımız çok güzel olacak” dedi.