Nilüfer Belediyesi ve Çalı Çevre ve Kültür Derneği (ÇEKÜDER) işbirliğiyle gerçekleştirilen 9. Çalı Köy Filmleri Festivali, sinemaseverleri bir araya getirerek coşkulu bir başlangıç yaptı. Festival, Türk sinemasının ilk köy filmi “Aysel, Bataklı Damın Kızı”nın restore edilmiş versiyonu ile açılışını yaptı ve üç gün boyunca dolu dolu bir program ile katılımcılara keyifli anlar sunacak.
Festival, Türkiye’nin ilk kamplı açık hava festivali olma özelliği taşıyor ve Bursa’nın yanı sıra İstanbul, Ankara ve Samsun gibi şehirlerden gelen sinemaseverlerin ilgisiyle dikkat çekiyor.
Açılış töreninde Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, eşi Nuray Özdemir, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Emre Karagöz, İYİ Parti Nilüfer İlçe Başkanı Osman Uçar, Çalı Mahalle Muhtarı Kaan Doğan, Nilüfer Belediye Meclis Üyeleri ve kamu-sivil toplum temsilcileri hazır bulundu.
Konuşma yapan Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, “Türkiye’nin dört bir yanından katılımcıların olmasının festivalin ulaştığı noktayı gösterdiğini” ifade ederek, Bilecik ve çevre illerde yaşanan yangınlar sebebiyle festival programındaki konserlerin iptal edildiğini belirtti. Özdemir, festival kapsamında bu yıl ilk kez düzenlenen Ulusal Disiplinlerarası Sinema Sempozyumu’nun da başarıyla tamamlandığını vurguladı.
TÜRKİYE’DE ÖRNEK FESTİVAL
Başkan Şadi Özdemir, Türk sinemasının ilk köy filmine ev sahipliği yapan Nilüfer ve Çalı’nın önemine vurgu yaparak, “Aysel, Bataklı Damın Kızı filminin yönetmenliğini Muhsin Ertuğrul yaptı. Nazım Hikmet’in Bursa Cezaevi’nde kaldığı dönemde senaryosunu yazdığı, Cemal Reşit Rey’in müziklerini bestelediği filmde Cahide Sonku başrol olarak rol aldı. Bu filmde Çalı’nın çocukları, gençleri ve kadınları da figuran olarak yer aldı” şeklinde konuştu. Özdemir, festival süresince düzenlenecek atölyeler, yürüyüşler, söyleşiler ve film gösterimleriyle dolu bir programın beklediğini de ekledi.
Festivalin Türkiye’nin ilk kamplı açık hava festivali olduğunu aktaran Başkan Özdemir, “Bu örnek etkinliğin Nilüfer’de düzenlenmesi çok önemli. Kentler, kendi hikayeleri ve değerleriyle anlam kazanır” dedi. Kentlerin tarihlerini ve değerlerini korumasının şart olduğuna da dikkat çekti.
ÇEKÜDER Başkanı Sadık Emre Sakin, bir yıldır festivalin hazırlıkları üzerine çalıştıklarını ve bu yıl ilk kez Ulusal Disiplinlerarası Sinema Sempozyumu’nu eklediklerini ifade ederek başarılı bir sempozyum gerçekleştirdiklerini belirtti. Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Güney Özkılınç, “Türkiye’nin ilk köy filminin çekildiği Çalı’da böyle bir festival düzenlenmesi çok anlamlı” diyerek 9 yıl önce az katılımla başlayan festivalin giderek büyümesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Çalı Muhtarı Kaan Doğan da katılımcılara orman yangınlarına karşı duyarlı olmaları konusunda uyarıda bulundu.
AYSEL, BATAKLI DAMIN KIZI RESTORE EDİLMİŞ HALİ GÖSTERİLDİ
Açılış konuşmalarının ardından “Aysel, Bataklı Damın Kızı” filminin gösterimi gerçekleştirildi. Film gösteriminin ardından ÇEKÜDER Başkanı Sadık Emre Sakin, Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Güney Özkılınç ve Kadıköy Sinematek/Sinemaevi Genel Koordinatörü Elif Ergezen, filmin Türk sinema tarihindeki önemi ve restorasyon süreci üzerine bir söyleşi düzenledi. Festivalin ilk günü “Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri” filminin gösterimi ile sona erdi.
Festival boyunca film ve belgesel gösterimleri, yönetmen söyleşileri, atölyeler ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Ayrıca bu yıl serbest temada düzenlenen ve 131 eserin başvurduğu kısa film yarışmasının ödül töreni, festivalin son gününde yapılacak.