Ankara’da il genelinde yaşanan ishal salgını iddiaları, vatandaşlar ile sağlık çalışanlarının endişelerini artırdı. Son günlerde sağlık kuruluşlarına ishal şikayetiyle başvuran hasta sayısındaki artış dikkat çekiyor.
ÇOK SAYIDA HASTA VAR
Aile Hekimleri Federasyonu (AHEF) Genel Başkanı Doktor Türkü Yağmur Nehir, bu tür salgın durumlarında önemli hususlara dikkat edilmesi gerektiğini Cumhuriyet’e açıkladı.
Ankara’da hem hastanelere hem de aile hekimlerine ishal şikayetiyle başvuran pek çok hasta bulunduğunu aktaran Nehir, “Yalnızca ishal şikayetiyle değil, üst solunum yoluyla birlikte (öksürük, hapşırık gibi) şikayetler de seyrediyor” şeklinde konuştu.
“ACİL MÜDAHALE GEREKİYOR”
Nehir, bu tür durumlarda hastaların sağlığını kurtarabilmek için acil müdahale yapılması gerektiğini ifade etti. Hastalığın suyolağıyla bağlantılı olabileceğine de dikkat çekti.
Yüksek hava sıcaklıklarının bu vakaları artırdığına vurgu yapan Nehir, “Bu tip vakalar her zaman havanın sıcak olduğu dönemlerde yani yaz aylarında daha yoğun görülür. Temizlik ve hijyen zorlaşıyor, sularda sıkıntılar yaşanabiliyor. Hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi bu süreci olumsuz bir şekilde etkileyecek taraflardan biri” dedi.
Nehir, yaz dönemlerinde meyve ve sebzelerin genellikle pişirilmeden yalnızca yıkanarak tüketildiğini belirtti. “Yıkama işlemi esnasında eğer mikrobik bir durum varsa ve yüksek ısıya maruz kalınmadığı için bu durumda bizi etkiliyor” ifadelerini kullandı.
HASTALIĞA KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER
Hastalığa karşı alınabilecek önlemleri sıralayan Nehir, şu ifadeleri kullandı:
“Mutlaka yiyeceklerin hazır suda yıkanması, tam tersi bir durumda ise evdeki suyun kaynatılıp oda sıcaklığına gelecek şekilde bekletilip öyle yıkama yapılmalı. Musluk sularından kesinlikle su içilmemeli.
Toplu alanlarda, özellikle çok ihtiyaç kalınmadığı durumlarda tuvalet kullanımına dikkat edilmelidir. Salgınlar tuvaletten de bulaşabiliyor. Aynı şekilde evde de tuvalette hijyen kurallarına dikkat edilmeli.
Hem yaşlılar, hem gebeler hem de çocuklar bu süreçlerden daha fazla etkilenmektedir. Bu nedenle toplu alanlarda bu yaş grubunun daha çok dikkat etmesi gerekiyor.
İshalin en büyük nedeninin su/sıvı kaybı olduğunu belirten Nehir, yoğun hava sıcaklıklarının yaşandığı durumlarda günlük sıvı tüketiminin artırılması gerektiğini vurguladı.”