Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Başkanı Serdar Atilla Erdem’in Çınarcık Barajı’na dair gerçekleştirdiği uyarıyı köşesinde ele aldı.
Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Çınarcık Barajı’nın içme suyu için tahsisli rezervinin yanı sıra kuyruk suyundan da uzak durulması gerektiğini bildirdi.
İMO Bursa Şube Başkanı Serdar Atilla Erdem düzenlediği basın toplantısında, 145 milyon metreküp içme suyu rezervinden 70 milyon metreküp su talep eden ve kuyruğundan da 18 milyon metreküp daha su isteyen TEKNOSAB, TOSAB ve Deri OSB’ye, “Çınarcık’tan uzak durun” çağrısında bulundu.
Erdem, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in önceki gün Bursa’nın 84 günlük suyunun kaldığını açıkladığını belirterek, DSİ’nin sanayicilere su verilmesi konusunda bir ön protokolü bulunmadığını da vurguladı.
Büyükşehir Belediyesi’ne de 145 milyon metreküplük suyun tamamının kentin içme suyu ihtiyacı için kullanılmasını talep eden Erdem, Türkiye’nin su stresi yaşayan ülkeler sıralamasında 39’uncu sıraya yükseldiğine dikkat çekti.
Erdem ayrıca, kuyruk suyunun sanayiciler tarafından kullanılması durumunda Ulubat Gölü’nde canlı yaşamın sona ereceğini vurguladı.
Erdem, sanayicilere, maliyetli olsa da tüketim için atık su ve deniz suyu arıtma yöntemlerini tercih etmelerini önerdi.
Erdem’in açıklamalarını dinlerken hak vermemek elde değil.
Gerçekten, Çınarcık Barajı çok amaçlı inşa edilmiştir, ancak önceliğin burada insani ihtiyaçların karşılanmasında olduğu gerçeği de göz ardı edilemez.
DSİ’nin bu konuda bir protokolü mevcut değilse, sanayicilerin kullanım yetkisi Büyükşehir Belediyesi ve BUSKİ’de olan barajdan su istemek için baskı oluşturması doğru bulunmamaktadır.
Kent susuzluktan kıvranırken, sanayiye su payı verilmesi söz konusu olabilir mi?
İMO Bursa Şube Başkanı Erdem, sanayiciye üretime karşı olmadıklarını, ancak Çınarcık Barajı’nın ana amacının kentin ihtiyacını karşılamak üzere planlandığını, enerji temini ve tarımsal sulamanın da bu amacın içinde yer aldığını ifade etti.
Yıllık 743.4 milyon metreküp su hacmine sahip olan Çınarcık Barajı’nın 1987 yılında projelendirilmiş olması gerçekten büyük bir şans. O baraj olmasaydı, bugün Bursa ciddi bir su sıkıntısı ile karşı karşıya kalabilirdi.
Şu günlerde isale hatları ve arıtma tesisleri için alınan dış krediler BUSKİ üzerinde ağır bir mali yük oluşturmasına rağmen, DSİ’nin bu yatırımları tamamlamasının onlarca yıl sürebileceği öngörülüyor.
Öyle olmasa, 2022’de kente su vermesi planlanan barajdan BUSKİ işe el attı, ancak yatırımların en erken 2026 yılında tamamlanması hedefleniyor. Aksi takdirde, DSİ’nin Çınarcık’tan su akıtması daha uzun yıllar bekleyecekti.
İMO’nun çağrısını kent yöneticileri ve sanayiciler göz ardı etmemelidir.
Her yıl su stresi yaşamayı bu kentin insanları daha fazla kaldıramaz.
Erdem, hazırlıkları devam eden 1/100 bin ölçekli Bursa Çevre Düzeni Planı’nda su yönetimi planlamasının yapılmasının gerekliliğini de sözlerine ekledi.
Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…