Bayramlar, ailelerin bir araya geldiği ve zengin sofraların kurulduğu özel zamanları simgeler. Ancak Kurban Bayramı, özellikle kırmızı et ve şekerleme tüketiminde belirgin artışlara neden olurken, kalp hastaları, diyabet hastaları, böbrek rahatsızlıkları bulunan kişiler ve yaşlılar gibi hassas gruplar için bazı sağlık riskleri barındırıyor. Bayram keyfini çıkarırken sağlıktan ödün vermemek adına dengeli bir beslenme nasıl sağlanabilir? Medipol Bahçelievler Hastanesi’nde Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ceren Kaplan, bayram süresince sağlıklı beslenmenin yollarını aktarıyor. Kaplan, bilinçli tercihlerle bayramın tadını çıkarmanın mümkün olduğunu vurguluyor.
KIRMIZI ETİ ÖĞLE ÖĞÜNÜNDE TÜKETİN
Kaplan, bayramda et tüketiminin artmasının doğal bir durum olduğunu ancak bu durumu dengelemek gerektiğini belirtiyor: “Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketimi sağlıklı bireyler için bile ciddi bir yük oluşturabilir. Güne hafif bir kahvaltıyla başlamak en doğrusu. Kahvaltıda mutlaka 4 yapraklı besin modelini uygulamayı öneriyoruz. Bu modelde süt grubundan olan peynir, et grubundan olan yumurta, sebze meyve ve tahıl grubu yer almalı. Bayram kahvaltılarında börek, dolma ve sarma gibi karbonhidratlı yiyecekler çok yer alıyor. Bu gibi yiyecekleri tüketiyorsak, ekmekten veya günün diğer tahıllarından feragat etmemiz gerekiyor.”

SALATA ETİN SİNDİRİMİNİ KOLAYLAŞTIRIR
Etin sindiriminin zor olduğuna dikkat çeken Kaplan, “Kırmızı eti özellikle öğle öğününde tüketmek daha doğru olur. Akşam saatlerinde ağır et yemekleri mideyi zorlayabilir ve uyku düzenini de etkileyebilir. Etin yanında bol miktarda salata tüketmek sindirim sistemine destek olur. Lif içeriği sayesinde hem mideyi rahatlatır hem de doyuruculuğu artırır.” şeklinde konuştu.

TATLIYI SINIRLANDIRIN, ŞERBETLİDEN KAÇININ
Bayramlarda tatlı tüketiminin arttığını vurgulayan Kaplan, “Her ne kadar misafirliklerde tatlı ikramı geleneksel bir alışkanlık olsa da şerbetli ve ağır tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmeli.” açıklamasında bulunuyor. Ayrıca danışanlarına, “Eğer baklava gibi şerbetli tatlı yiyeceklerse günde 2 dilimi geçmemelerini, sütlü tatlı tüketiminde ise 2 kaseye kadar çıkabileceklerini” belirtiyor.

GÜNDE EN AZ 2,5 LİTRE SU İÇİN
Kaplan, bayramda çay, kahve ve gazlı içecek tüketiminin arttığını belirterek su içmenin önemini şu şekilde ifade ediyor: “Bayramda çay ve kahve tüketimi kaçınılmaz. Ancak mümkün olduğunca açık ve limonlu çay tercih edilmeli. Gazlı, şekerli içecekler ise günde bir bardaktan fazla olmamalı. Bu tarz içeceklerin etkilerini vücuttan atabilmek ve sindirimi desteklemek için günlük 2,5 – 3 litre arası su içmek şart.”




