Ataşehir Belediyesi Türkan Saylan Tıp Merkezi’nin Uzman Diyetisyeni Arzu Vural, yaklaşan Kurban Bayramı için beslenme önerilerini paylaştı.
Vural, kurban etlerinin kesiminden sonra en az 24 saat bekletilerek tüketilmesi gerektiğine vurgu yaparak, bu duruma uymamanın ciddi sindirim sorunlarına yol açabileceğini belirtti.
Uzman Diyetisyen Arzu Vural, Kurban Bayramı süresince sağlıklı beslenme konusuna ilişkin, “Kurban bayramında en sık yapılan hata, yeni kesilmiş bir etin hemen pişirilmesidir. Oysa, etin biraz dinlenmesi, yani en az 24 saat bekledikten sonra pişirilmesi, sindirim sağlığı açısından daha iyi olacaktır” dedi.
Pişirme yöntemlerinin de sağlık açısından önemli olduğunu dile getiren Vural, “Etleri, kızartma veya kavurma yöntemleri yerine; haşlayarak, fırında veya ızgarada pişirerek hem daha hafif hem de daha sağlıklı hale getirebilirsiniz” ifadelerini kullandı.
“HEM FİZİKSEL HEM DE ZİHİNSEL OLARAK SİZE İYİ GELECEKTİR”
Dengeli ve ölçülü beslenmenin sağlık açısından ne kadar önemli olduğunu vurgulayan Vural, “Yağ oranı yüksek etleri tercih etmek yerine, yağsız ve protein açısından zengin parçaları seçmek daha doğru olacaktır” şeklinde konuştu.
Bayram tatlılarına da dikkat edilmesi gerektiğini belirten Vural, “Tabii bir de tatlılar var. Şerbetli tatlılar, baklavalar, hamur işleri, bayramın vazgeçilmezleri. Ancak miktar ve zamanlama konusunda dikkatli olmakta fayda var. Tatlıyı ana ürünlerle değil de ara öğünlerde küçük porsiyonlarla tercih etmek hem kan şekerinin dengesini korur hem de bayramın keyfini kaçırmaz. Bu dönemde porsiyon kontrolünü elden bırakmamak ve hareketi ihmal etmemek de çok önemli. Bayram ziyaretleri sırasında küçük yürüyüşler yapmak hem fiziksel hem de zihinsel olarak size iyi gelecektir. Tüm bu küçük önlemlerle hem sağlığınızı koruyabilir hem de bayramın keyfini doya doya çıkarabilirsiniz” şeklinde ifade etti.