1. Haberler
  2. Son Dakika Bursa Haberleri
  3. Hasanağa Enginarı’nda Verim ve Fiyat Artışı Sevinci!

Hasanağa Enginarı’nda Verim ve Fiyat Artışı Sevinci!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bursa’nın Nilüfer ilçesinde bulunan kırsal Hasanağa Mahallesi’nde yetiştirilen ve İstanbul mutfaklarının vazgeçilmezleri arasında yer alan coğrafi işaretli tescilli enginarın üreticisi, bu yıl hem verim hem de fiyat açısından yüz güldürüyor.

Kaliteli enginar üretimi ile bilinen Hasanağa’da hasat dönemi başladı. 2020 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescillenen Hasanağa enginarına, özellikle İstanbullular büyük ilgi gösteriyor.

Geçen yıl tanesi ortalama 40 liradan satılan Hasanağa enginarı, üreticisinin fiyatlardan memnun kalmasıyla birlikte bu yıl üretim alanını genişletti. 2024 yılında yaklaşık 350 bin adet enginarın kesildiği belirtilen Hasanağa’da, bu yıl 500 binin üzerinde bir verim bekleniyor.

Enginarın bu yıl 60-70 lira arasında alıcı bulması, üreticilerin morale ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Bu lezzetli ürünün ilk kesimlerinin yapıldığı göbek kısmı için, şubat-mart döneminde sipariş vermek ve sıraya girmek gerektiği duyuruluyor. Göbek kısmı, büyük boyutlarıyla ve tadıyla damakları şenlendiriyor.

Hasanağa Muhtarı Rüstem Kartoğlu, tescilli enginarlarının mayıs ayında Bursa’daki birçok evin mutfağında yer aldığını belirtti.

Birçok farklı yerlerde nereden geldiği belli olmayan enginarların “Hasanağa enginarı” olarak satılmasından rahatsız olduklarını ifade eden Kartoğlu, “Hasanağa enginarı sadece Hasanağa’dan alınır. Üreticilerimiz kesip, işleyip vakumlayarak Bursa içine satıyorlar. Tüccarlar aracılığıyla İstanbul’a da götürülüyor. Sadece İstanbul ve Bursa enginarımızın hepsini tüketiyor.” dedi.

Geçen yıl yaklaşık 200 dönüm alan üzerinde üretim yaptıklarını aktaran Kartoğlu, “Bu yıl 350 dönüm civarı oldu ekim. Dönüme 450 kök oluyor. Ortalama 4 adet veriyor bunlar. Bu yıl verim daha iyi. Göbek dışında 5 kol verenler var bu yıl. Özellikle yeni ekilenler de verime tam dönünce gelecek sene daha yüksek verime ulaşırız.” ifadelerini kullandı.

“İki yıldır güzel kazandırıyor”

Tarım üretimine 20 yıldır devam eden çiftçi Mehmet Eren, “Yaklaşık 20 yıldır enginar üretiyorum. 5 yıldır kendim topluyorum, soyuyor, paketliyorum ve satıyorum. Kendi arazimde 3 dönümde üretiyorum. Talep çok şu an yetiştiremiyorum. Bine yakın siparişim var ve büyümesini bekliyorum. Şubatta başlıyor siparişler. O zaman sıraya girenler ilk çıkan göbek kısmını alabiliyorlar. Şimdi sıraya girenler diğer kolların büyümesini bekleyecekler. Talep çok olunca bu yıl 3,5 dönüm daha ektim. İki yıldır güzel kazandırıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Hasanağa Enginarı’nda Verim ve Fiyat Artışı Sevinci!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

eBursa.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Bize Katılın
Enable Notifications OK No thanks