Papa 14’üncü Leo, selefi Papa Francis gibi Birinci İznik Konsili’nin 1700’üncü yıl dönümü vesilesiyle İznik’i ziyaret etmeye hazırlanıyor. Francis, gazetecilerin İznik ziyaretine dair sorusu üzerine, “Bunu biliyorum. Hazırlanıyoruz” ifadesini kullandı.
İtalya’nın ANSA haber ajansının aktardığına göre, Papa 14’üncü Leo, Türkiye ziyaretinde Fener Rum Patriği Bartholomeos ile de bir araya gelebilir.
Papa 14’üncü Leo’nun İznik’e gitme isteğinin ardındaki sebep nedir? Birinci İznik Konsili’nin önemi nedir?
HRİSTİYANLIK TARİHİNDE ÖNEMLİ BİR YER TUTUYOR
Birinci İznik Konsili, Hristiyanlık tarihinde kritik bir yere sahiptir. Konsil, Roma İmparatoru I. Konstantinos’un çağrısıyla 325 yılında, kiliseye bağlı tüm piskoposların katılımıyla düzenlenmiştir. Hristiyanlık tarihi açısından büyük bir ehemmiyet taşıyan bu toplantıda birçok önemli dini mesele ele alınmış ve karara bağlanmıştır.
Britannica’da bulunan bilgilere göre, Birinci İznik Konsili, kilisenin ilk ekümenik konsili olarak da bilinir. Bu konsil, tüm inananlara hitap etmek üzere toplanmış bir yapı olarak dikkat çekmektedir.
I. Konstantinos, konsilin açılış oturumuna başkanlık etmiş ve tartışmalara katılmıştır. Bu konsille birlikte Doğu kilisesinde “Aryanizm” sorununun çözüleceğine inanılıyordu. İskenderiyeli Arius’a dayanan bu inanç, Hz. İsa’nın kutsal bir varlık olmadığı ve yaratılmış olduğu iddialarını taşımaktaydı.
“BABA VE OĞUL’UN BİR ÖZDEN GELDİĞİ TEYİT EDİLDİ”
Birinci İznik Konsili sırasında İskenderiyeli Arius kınanmış ve “bir özden gelen” (homoousios) teriminin İznik İnancı belgesine dahil edilmesiyle birlikte “Baba” ve “Oğul”un mutlak eşitliği simgelenmiştir. Bunun yanı sıra, “Aryanizm” Hristiyanlıkta bir “sapkınlık” olarak tanımlanmış; I. Konstantinos da Arius’u sürgün ederek, kilise ve devletin iş birliği içinde olduğunu belirtmiştir.
Konsil, Paskalya için ortak bir tarih belirlemeye çalışmış, ancak bu konuda başarılı olamamıştır. Ayrıca, piskoposların nasıl kutsanacağı, din adamlarının faizle borç vermesinin yasaklanması gibi başka birçok konuda da kararlar almıştır.
Papa I. Sylvester, konsilde şahsen görev almasa da bir temsilci göndermiştir.
DAHA ÖNCE HANGİ PAPALAR TÜRKİYE’YE GELDİ?
Papa 14’üncü Leo, İznik’i ziyaret etmesi halinde Türkiye’ye gelen ilk Papa olmayacaktır.
Türkiye’ye gerçekleştirilen ilk Papa ziyareti 1967 yılında Papa 6’ncı Paul tarafından yapılmıştır. Daha sonra Papa 2’nci Jean Paul 1979, Papa 16’ncı Benedikt 2006 ve Papa Francis ise 28-30 Kasım 2014 tarihleri arasında Türkiye’yi ziyaret etmiştir.
“PAPA TURCO” ÖNCÜLÜK ETTİ
AA’nın bildirdiğine göre, 1935-1944 yılları arasında Papalık İstanbul Temsilcisi olarak görev yapan ve 1958’de Papa seçilmesiyle “Papa Turco” (Türk Papa) olarak bilinen Papa 23’üncü Ioannes’in (Angelo Roncalli) isteğiyle 1960 yılında kurulan 50 yılı aşkın diplomatik ilişkiler kapsamında, Vatikan’dan Türkiye’ye en üst düzeyde üç ziyaret gerçekleştirilmiştir.
Papa 6’ncı Paul, göreve gelişinin üçüncü yılında Türkiye’ye beşinci apostolik ziyaretini yapmıştı. Ziyareti İstanbul ile Selçuk’taki Meryem Ana eviyle sınırlı tutmuş ve dönemin Fener Rum Patriği Athenagoras ile kiliseler arasındaki diyaloğun ilerletilmesi amacıyla görüşmüştü.
Papa 2’nci Jean Paul ise göreve gelişinin ikinci yılı dolmadan Türkiye’ye dördüncü apostolik ziyaretini gerçekleştirmiştir. Sonrasında Papa 16’ncı Benedikt, 2006 yılında henüz görevinde ikinci yılında gördüğü beşinci apostolik ziyaretini Ankara, İstanbul ve Selçuk’taki Meryem Ana Evi’ni kapsayan bir programla yerine getirmiştir. Papa, İstanbul’daki ziyareti sırasında Sultanahmet Camii’nin mihrabında İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı ile dua etmiştir.
Papa 16’ncı Benedikt’in Şubat 2013’teki ani istifasının ardından düzenlenen papalık seçimi (konklav) ile 266’ncı papa olarak göreve gelen Papa Francis de, 2014 yılında daha görev süresinin ikinci yılı dolmadan Türkiye’ye altıncı apostolik ziyaretini gerçekleştirmiştir.