Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Tarih Vakfı’nın iş birliğiyle düzenlenen ‘Osmanlı’dan Günümüze Bursa Emek ve Endüstri Tarihi Sempozyumu’nda konuşan Başkan Mustafa Bozbey, kentin her değerine sahip çıkmanın ve bunları gelecek nesillere aktarmanın önemine vurgu yaptı.
Osmanlı’dan Günümüze Bursa Emek ve Endüstri Tarihi Sempozyumu, Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı, Tarih Vakfı ve Bursa Kent Konseyi’nin katkılarıyla Atatürk Kültür Merkezi Merinos Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.
Sempozyum, iki gün sürecek ve paralel oturumlar ile yuvarlak masa toplantılarıyla zenginleştirilecek. Bilim insanları ve araştırmacılar, Osmanlı döneminden günümüze Bursa’daki emek ve endüstri tarihine dair özgün çalışmaları paylaşacak.
Etkinlik boyunca toplamda 6 oturum ve 3 yuvarlak masa tartışması yapılacak. Türkiye’nin farklı bölgelerinden ve uluslararası araştırma kurumlarından çok sayıda akademisyen de sempozyuma katkıda bulunacak.
Programın açılış törenine Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, Genel Sekreter Yardımcıları Mehmet Yıldız ve Mehmet Emin Direkçi, Tarih Vakfı Genel Sekreteri ve Eş Başkanı Nurşen Gürboğa, Bursa Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy, Büyükşehir Belediyesi daire başkanları ve çok sayıda tarih meraklısı katılım gösterdi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa’nın endüstriyel gelişiminin yanı sıra sendikalaşma konusundaki önemli adımlara ev sahipliği yaptığını belirtti. Tarih boyunca birçok yeniliğe ve önemli kararlara tanıklık yapan Bursa’nın bu yönünü ön plana çıkardı.
Sempozyumun çıktılarının kayda değer olduğunu vurgulayan Bozbey, “Bursa’nın 8500 yıllık tarihi var. Selçuklu dönemine ait kalıntılar da bulunmakta. Bu dönemlerin emek ve endüstri bağlamında irdelenmesi gerekiyor. Bursa’nın her noktasına sahip çıkmalı ve gelecek kuşaklara aktarım yapmalıyız. Sadece bu duygu ile hareket edersek, daha yaşanabilir bir kent elde edebiliriz. Bursa’nın geçmişindeki emek ve endüstri ilişkilerini 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı çalışmalarımıza dahil etmeliyiz. Ancak bu sayede kentin geleceğine doğru bir yön vermiş oluruz. Sempozyumun hayırlı olmasını diliyorum ve tüm katılımcılara, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” açıklamalarında bulundu.
Tarih Vakfı Genel Sekreteri ve Eş Başkanı Nurşen Gürboğa, Bursa’nın emek ve endüstri alanındaki köklü geçmişine dikkat çekti.
Gürboğa, Bursa’nın tarihsel süreç içerisinde her zaman önemli bir şehir olduğunu belirterek, ekonomik anlamda 14. yüzyıla kadar giden bir geçmişe sahip olduğunu ifade etti. Osmanlı’nın sanayileşme, kapitalistleşme ve emek süreçlerinin Bursa’nın tarihinden izlenebildiğini aktaran Gürboğa, “Türkiye Cumhuriyeti’nin devletçilik modelini, 1960’lar dönemindeki ithal ikameci sermaye birikimini, 1980 sonrası ihracata dayalı büyüme modelini ve 2000’lerdeki küreselleşme ile taşeronlaşma gibi işçilik türlerini, güçlü sendikal mücadeleyi Bursa’nın tarihi bağlamında izleyebiliyoruz. Bursa, ipek tarihi ile tanınmaktadır. İpeği izleyerek Bursa’nın tarihine de ışık tutabiliyoruz. Göçmen kenti olan Bursa, bize çok şey anlatıyor. Sempozyum boyunca bu köklü tarihin farklı kesitlerine odaklanacağız. Sempozyumu düzenleyenlere teşekkür etmek istiyorum” şeklinde konuştu.
Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Güney Özkılınç, sempozyumun Bursa’nın emek ve endüstri tarihini kayıt altına alma amacı ile düzenlendiğini dile getirdi. Merinos Fabrikası’nın arşivinin Tarih Vakfı ile birlikte derleneceğini ve görsel ile yazılı tüm belgelerin dijital hale getirileceğini belirten Özkılınç, araştırmacıların ve okurların yararlanabileceği bir kaynak oluşturmayı hedeflediklerini ifade etti.
Bursa Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy ise, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e kadar olan endüstrileşme ve emek sürecinin ele alınmasının büyük önem taşıdığını belirterek, programa katılan herkese teşekkür etti.
Konuşmaların ardından Başkan Mustafa Bozbey, Nurşen Gürboğa ve diğer konuşmacılara günün anısına hediyeler takdim etti. İbn Haldun Üniversitesi’nden Suraiya Faroqhi’nin ‘Erken modern dönemde Bursa’da tekstil sektöründe çalışanlar’ konulu sunumu ile sempozyum, oturumlarına devam etti.