İş Kanunu’nda gerçekleştirilecek yeni düzenlemelere ilişkin gelişmeler dikkatle izleniyor. Özellikle esnek çalışma modeli üzerine yapılan çalışmalar ön planda olsa da, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, maaşlarını zamanında alamayan veya geç alan çalışanlar için de adımlar atıyor.
MAAŞINI GEÇ ALANLAR DİKKAT!
İş Kanunu’nda maaşını geç alan bireylerin haklarını güvence altına alacak bir düzenlemenin bulunmaması, işverenlerin ödemeleri geç veya eksik yapmasına neden oluyordu. SGK Eski Başmüfettişi İsa Karakaş, YouTube kanalında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bu konudaki çalışmalara başladığını aktardı.
Karakaş, İş Kanunu’nda maaşın geç yatırılması halinde kast unsurunun aranması gerektiğini, bu durumun tespit edilememesi halinde ceza uygulanamadığını belirtti. Yapılacak yeni düzenleme ile bu eksikliğin giderileceği ve işçilerin ücretlerinin zamanında ve eksiksiz ödenmesi adına ciddi idari para cezalarının uygulanacağı vurgulandı.
RESMİ TATİLDE ÇALIŞIP ÜCRETİNİZİ ALAMADIYSANIZ…
Karakaş, ayrıca resmi tatillerde çalışanların ücretlerinin ödenmemesiyle ilgili açık bir düzenlemenin olmadığını belirtti. Bu konuyla ilgili yeni bir çalışmanın planlandığını ve esnek çalışma modelinin de İş Kanunu’nda yer alacağını ifade etti.
Kanundaki diğer bir boşluğun, çalışanın günlük mi yoksa sabit mi çalıştığına dair eksik bilgi olduğunu ifade eden Karakaş, hem çalışma sürelerinin belgelenmesi hem de çalışma sisteminin detaylarının düzenlemelere dahil edileceğini kaydetti.
ÜCRETLİ YILLIK İZİN HAKKI
Tarım çalışanları ve esnaf sanatkârların yıllık izin haklarıyla ilgili de düzenlemeler yapılacağını söyleyen Karakaş, Esnaf Sanatkarlar Kanunu’nun 2. Maddesi’nde belirtilen üç kişiden fazla çalışanın olduğu iş yerleri için yıllık ücretli izin ve benzeri hakların verilebileceğini vurguladı.