İnşaat Mühendisleri Odası’nın (İMO) 2016 yılı verilerine göre AVM ve konutların yer aldığı toplanma alanları aşağıda sıralanmıştır:
Ali Sami Yen (Şişli), Ağaoğlu MyCity (Bahçelievler), Meydan AVM (Bahçelievler), Sahilpark Veliefendi (Zeytinburnu), Onaltı Dokuz (Zeytinburnu), Ora AVM (Bayrampaşa), Forum İstanbul (Zeytinburnu), Kiptaş Ünalan Evleri (Üsküdar), TOKİ Avrupa Konutları (GOP), Ataköy Konakları (Bakırköy), Capacity AVM (Bakırköy) ve Selenium Plaza (Beşiktaş) olarak sıralanmaktadır.
İMO’nun 2016 yılına ait açıklamasında, dönemin Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Başkanı Ali Nasuh Mahruki’nin şu ifadelerine yer verildi:
‘Deprem sonrası 480 farklı nokta toplanma alanı ilan edildi. Ancak bu alanların yarısından fazlası imara açıldı; AVM, rezidans ve bina inşa edildi. Bu durumu sorgulamak ve birilerinin hesap vermesi gerekiyor. Bu kadar önemli toplanma alanını hangi yetkililer imara açtı? Kamuya ve millete ihanet edildi, sadece kişisel çıkarlar doğrultusunda hareket edildi.’
İPA: En az 42 bin 200 kişinin deprem sonrası barınma ihtiyacını karşılayacak alanda 95 AVM bulunmaktadır.
İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) ‘Kent Gündemi Araştırmaları 2024’ tarihli raporuna göre, 2009-2023 döneminde 15 bin 304 hektar büyüklüğündeki askeri alanların yüzde 21’inin statüsü kaldırılmıştır. Bu alanlardan yüzde 10.4’ü konut, yüzde 6.4’ü ticaret-konut-turizm ve yüzde 1’i sanayi olarak yeniden planlanmıştır. Raporda tamamlanan alanların ise yüzde 96.5’inin konut alanlarından oluştuğu belirtiliyor.
İPA’nın açıklamasında, ‘En az 42 bin 200 kişinin deprem sonrası barınma ihtiyacını karşılayabilecek büyüklükte toplam alanda 95 adet, 20 bin metrekare ve üstü alışveriş merkezi bulunmaktadır’ ifadelerine yer verilmiştir. İstanbul, Türkiye nüfusunun yüzde 19.13’ünü barındırırken, Türkiye’deki tüm alışveriş merkezlerinin yüzde 29.75’inin İstanbul’da bulunduğu aktarılmıştır.