Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), iş dünyasına yönelik referans eğitim merkezi olarak Bilimsel İşbirliği ve Yenilikçilik çerçevesinde düzenlediği Bursa Business School’da bu yıl “Uludağ Dirençli Kentler Zirvesi”ni gerçekleştirerek önemli bir etkinliğe imza attı. “Şimdi Dönüşüm: Dirençli Şehirler, Yenilikçi Yarınlar” başlığı altında yapılan zirve, çeşitli oturumlarla sektörlerin geleceğinin farklı yönlerini ele aldı.
Zirvenin açılışında BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Dönüşüm Uygulamaları Daire Başkanı İrfan Akça, Bursa Milletvekili Mehmet Atmaca, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, BTSO İnşaat Konseyi Başkanı Ali Tuğcu ve çeşitli akademik kurum ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler yer aldı. Başkan Burkay, BTSO’nun restore ederek Bursa Business School markası altında hizmete sunduğu Kirazlıyayla Sanatoryumu’nun, Türkiye’nin dönüşüm sürecine önemli katkılarda bulunduğunu vurguladı.
“Dirençli kent bir numaralı hedefimiz”
BTSO Başkanı İbrahim Burkay, şehirleşmenin yalnızca nüfus artışı ile değil, aynı zamanda köklü bir medeniyet inşası ile bağlantılı olduğunu belirtti. Bursa’nın tarih boyunca ticaret ve üretimin merkezi konumda olduğunu hatırlatan Burkay, kentin 1960’lı yıllarda Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesine ev sahipliği yaparak planlı kalkınmanın öncüsü olduğunu ifade etti. Burkay, “Bursa’nın ikinci planlı OSB’si olan TEKNOSAB, 60 yıl sonra hayata geçti. Bursa, 17 organize sanayi bölgesi ile farklı bir konumda. Bugün dirençli ve yaşanabilir kentler oluşturmak bizim en öncelikli hedefimizdir.” dedi.
“Bursa deprem riskiyle karşı karşıya”
Kalkınmanın sadece ekonomik başarı ile sınırlı kalmaması gerektiğini vurgulayan Burkay, gelişmişliğin de önemli bir unsur olduğunu belirtti. Planlamanın önemine dikkat çeken Burkay, “Planlamayı yapamadığınız hiçbir süreci yönetemezsiniz. Bu, ancak kentin anayasası niteliğindeki 1/100 bin ölçekli plan ile mümkün olur.” dedi. Bursa’nın deprem riski ile sürekli karşı karşıya olduğunu hatırlatan Burkay, “Bursa, birinci derece deprem kuşağında yer alıyor ve tarih boyunca yıkıcı afetlerle yüzleşmek zorunda kalmıştır.” şeklinde konuştu. Kent içerisindeki sıkışıklığa da dikkat çeken Burkay, 8 bin 500’den fazla imalatçı firmanın bulunduğunu vurgulayarak, bu durumun üretim gücü, yaşam kalitesi ve dirençli şehir vizyonu açısından riskler taşıdığını ifade etti.
“Zirveler toplumsal farkındalık oluşmasına öncülük ediyor”
Bursa’nın Türkiye’de her alanda ilk beşte yer aldığını belirten Burkay, “Ancak Bursa, sahip olduğunun kıymetini bilmekte zorlanıyor. Bizim görevimiz, bu değerleri geleceğe taşıyacak vizyon ve planı ortaya koymaktır. Ortak akıl büyük önem taşıyor. Bursa’nın yaşanabilir bir kent olabilmesi için bir bedel ödenmesi gerekiyorsa, iş dünyası olarak biz buna hazırız. Tüm paydaşların bu anlayışla hareket etmesi gerekmektedir. Bu anlamda bu buluşmalar, farkındalık oluşturma adına büyük bir ihtiyaçtır.” ifadelerine yer verdi.
“Değişimi Okuyamazsak 100 Yıl Kaybederiz”
Bursa’nın, dünya üzerindeki büyük değişim ve dönüşümleri iyi okuyabilecek şehirlerin başında olduğunu ifade eden Burkay, “19. yüzyılın sanayi devriminin etkileri günümüzde hala hissedilmektedir. Bu değişimi doğru analiz etmemiz gerekiyor. Bursa tarih boyunca bulunduğu çağın gerekliliklerini en iyi şekilde yerine getiren şehirlerden birisidir. Zirve, bu vizyonu oluşturma konusunda ciddi bilgi kaynakları sunacaktır.” diye konuştu. Ayrıca, KFA Fuarcılık tarafından organize edilen inşaat ve yapı sektörünün önde gelen buluşması olan Rising City & Yapı ve Yaşam Fuarı’nın bu yıl 24 Nisan’da açılacağını belirtti.
“Bursa itibarlı bir şehir”
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Dönüşüm Uygulamaları Daire Başkanı İrfan Akça, zirvenin dönüşüm konusunu gündemde tutma noktasında büyük bir önem taşıdığını ifade etti. Dirençli şehirlerin sadece şoklara dayanıklı olmakla kalmayıp, hızlı toparlanabilme yeteneğine de sahip olduğunu kaydeden Akça, “Yeni 6 Şubat’lar yaşamamak için elimizden geleni yapacağız.” açıklamasında bulundu.
Bursa Milletvekili Mehmet Atmaca, dirençli şehirlerin Bursa’nın geleceği için kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Dönüşüm konusunun hem Türkiye hem de Bursa için çok önemli olduğunu vurgulayan Atmaca, kentsel dönüşüm öncesinde tasarım aşamasına odaklanılması gerektiğinin altını çizdi.
“Tüm Tecrübemizle Destek Vermeye Hazırız”
BTSO İnşaat Konseyi Başkanı Ali Tuğcu, Türkiye’nin ekonomik büyüme potansiyeli en yüksek şehirlerinden biri olan Bursa’nın vizyonunun önemini vurguladı. İyi bir planlama ve ortak akılla, dirençli bir kent kimliğini yeniden inşa etmenin gerekliliğine değinen Tuğcu, “Planlı bölgelere taşınmamız gereken sanayi tesisleri, Bursa’nın geleceği açısında büyük bir fırsat sunmaktadır.” dedi.
Dönüşümün tüm detayları ele alındı
Açılış konuşmalarını gerçekleştiren Başkan Burkay ve İnşaat Konseyi Başkanı Ali Tuğcu, zirvenin ana sponsoruna hediyelerini takdim etti. Sonrasında “Kentsel Dönüşümün Ekonomisi: GYF & GYO Finansman Modelleri” oturumuyla devam eden zirvede, çeşitli konular, uzmanlar tarafından katılımcılarla paylaşıldı.