23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye’nin en önemli milli bayramlarından biridir.
23 Nisan, 1921’de milli bayram olarak kutlanmaya başlandı!
Bu anlamlı gün, 23 Nisan 1921’de milli bayram olarak kutlanmaya başlamış ve 2 Mayıs 1921’de yürürlüğe giren 23 Nisan’ın Milli Bayram Addine Dair Kanun ile resmiyet kazanmıştır.
Milli Bayram Addine Dair Kanunu’nun içeriği iki maddeden oluşuyordu.
Birinci madde, 23 Nisan’ın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılış günü olması sebebiyle ‘milli bayram’ olarak kabul edildiğini ifade ediyordu.
Kanunun ikinci maddesinde ise ‘Tarihi kabulünden muteber olan işbu kanunun icrasına Büyük Millet Meclisi memurdur.’ ifadeleri yer almakta idi.
İlk olarak 1921’de milli bayram olarak kutlanan 23 Nisan, 1927 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün himayesinde ilk kez Çocuk Bayramı olarak kutlandı.
İlk kez 1927 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından ‘Çocuk Bayramı’ olarak kutlanan bu tarih, Atatürk’ün çocuklara özel bir armağanı olarak kabul edilmektedir. 23 Nisan, 98 yıldır çocukların bayramı olarak coşkuyla kutlanmaktadır.
23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı!
23 Nisan, 27 Mayıs 1935’te çıkarılan bir Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile ‘Ulusal Egemenlik Bayramı’ olarak kutlanmaya başlanmıştır.
Dünyada çocuklarına bayram armağan eden ilk ve tek ülke: Türkiye!
Bu özel gün, 1979 yılında ilk kez 6 ülkenin katılımıyla uluslararası bir boyut kazanmış, Türkiye’den farklı birçok ülkeden çocuklar bu bayrama dahil olmuştur. Böylece Türkiye, çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke unvanına sahip olmuştur.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı!
1981 yılında yürürlüğe giren Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile birlikte, 20 Nisan 1983’te yapılan değişiklikle 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı’nın adı, ‘Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’ olarak değiştirilmiştir.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türk milletinin bağımsızlığının sarsılmaz bir ifadesidir!
Her yıl ülke genelinde ve yurt dışındaki temsilciliklerde, çeşitli etkinliklerle kutlanan 23 Nisan, Türk milletinin milli birliğini simgeler.
105 Yıl Sonra da İlk Günkü Heyecanla: İlk 23 Nisan Törenleri
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) arşivinde, ilk 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenlerine dair belgeler ve fotoğraflar titizlikle saklanmaktadır. Bu arşivler, ilk Çocuk Bayramı’nın ne denli büyük bir heyecan yarattığını gösteren birçok belgeden oluşmaktadır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi 105 Yaşında!
Türkiye Büyük Millet Meclisi, 105 yıl önce 23 Nisan’da Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde kurulmuştur.
TBMM’nin açılışı, kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından biri olarak kabul edilir.
TBMM, Anadolu ve Rumeli topraklarının düşman işgali altındaki bir dönemde, Kurtuluş Savaşı’nı başlatan ve Cumhuriyete giden yolda önemli adımlar atan bir yapı olmuştur.
Atatürk’ün dilinde çocuk sevgi demekti: Yaşamı boyunca tüm sevdiklerine hangi yaştan olursa olsun “çocuk” diye hitap etti!
‘Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz.’ – Mustafa Kemal Atatürk