1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Salmonella Tehlikesi: Gıda Zehirlenmeleri Artıyor

Salmonella Tehlikesi: Gıda Zehirlenmeleri Artıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gıda zehirlenmesi vakalarında son dönemde belirgin bir artış gözlemleniyor. Mikrobiyolog Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, “Salmonella türü bakterilerin neden olduğu gıda zehirlenmesi genellikle iyi pişirilmemiş tavuk, kırmızı et, yumurta ve süt ile süt ürünleri gibi gıdaların yanı sıra mayonez gibi soslardan da bulaşabilmektedir” ifadelerini kullandı. Alver, bu patojen bakterinin insan sağlığına tehdit oluşturmasının sebeplerinin başında hijyen eksiklikleri, yetersiz pişirme koşulları, uygunsuz muhafaza yöntemleri ve hijyen kurallarına uyulmaması geldiğini belirtti.

“ORGANLARA DA HIZLA YAYILIR, BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ DÜŞÜRÜR”

Bahar ve yaz aylarının Salmonella bakterisinin çoğalması için uygun koşullar sağladığını vurgulayan Dr. Alver, “Bu bakteri ağız yoluyla alındığında, mide asidik içeriğine dayanabilenler hızla ince bağırsağa yerleşir. İnce bağırsağın geri emilim sağlayan kısmında kolonize olmaya başlar ve hızla üremeye geçer. Bu aşamada bakteri, virülans faktörleri ve toksinler salarak hem emilim mekanizmasını bozar hem de kana karışarak diğer organlara ulaşır, bu da bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açar” dedi.

20250117aw372112-1

‘SALMONELLOZ BELİRTİLERİ NEDİR?

Salmonelloz vakalarında görülen belirtiler hakkında bilgi veren Alver, “Halsizlik, mide bulantısı, kusma, ateş, karın ağrısı ve kramplar, şişkinlik ile birlikte ishal en yaygın görülen semptomlar arasındadır. İshal ve kusma sonucu sıvı-elektrolit kaybı yaşayan vücutta, ağız ve ciltte kuruma, solgunluk, iştahsızlık gibi hafif semptomlar ortaya çıkarken, ilerleyen durumlarda baş dönmesi, sersemlik, bilinç bulanıklığı hatta karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi ciddi organ hasarları da gelişebilmektedir. Gıda zehirlenmesi belirtileri gösteren kişilerin, sıvı elektrolit kaybı riski nedeniyle acilen hastaneye başvurmaları ve gerekli tedaviye başlamaları önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.

2212337

‘GIDA ZEHİRLENMELERİNİN ÖNLENMESİNDE DENETİM ÖNEMLİ’

Gıda zehirlenmelerinin büyük bir kısmının tavuktan kaynaklandığını belirten Alver, “Hava sıcaklıklarının artmasıyla gıda zehirlenmeleri de artmaktadır. Denetlenmeyen işletmelerdeki hijyenik standartların yetersizliği, bozulma belirtileri gösteren gıdaların yıkanarak veya baharatlarla gizlenerek servis edilmesi gibi uygunsuz uygulamalar dikkat çekiyor. Tavuk, yumurta, et, dondurma, sütlü tatlılar ve mayonez gibi gıdalar Salmonella riski taşıyan başlıca ürünlerdendir. Bu gıdalar besin değeri açısından zengindir ve tüketilmesi gereken ürünlerdir. Dolayısıyla, Salmonelloz vakalarını önlemek için bu gıdalardan tamamen kaçınmak yerine, sıkı denetimler ve çalışanlara hijyen eğitimi verilmesi gerekmektedir. Ayrıca, yaşanan artış nedeniyle tavuk tüketiminde çekinceler söz konusu. Bu tarz vakalara karşı caydırıcı ceza uygulamaları, hem toplum sağlığını koruma hem de ekonomik kayıpları önleme adına önemli bir adım olacaktır” diye ekledi.

(DHA)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Salmonella Tehlikesi: Gıda Zehirlenmeleri Artıyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

eBursa.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Bize Katılın
Enable Notifications OK No thanks