Yemek kartlarıyla ilgili gündemdeki iddialar, birçok çalışanın kullandığı bu kartların kullanım alanlarını sorgulattı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), zincir yeme-içme işletmelerinden küçük esnafa kadar bir dizi yerde kullanılan yemek kartlarının kapsamı hakkında açıklama yaptı.
Ekonomim’e bilgi veren SGK yetkilileri, yemek kartlarıyla ilgili herhangi bir harcama limiti veya yeni bir karar alındığına dair bir bilgi bulunmadığını belirtti. Ayrıca, geçmişte de benzer iddiaların dile getirildiğini ve SGK’nın bu konudaki resmi açıklamalarının yapıldığını vurguladı.
SGK’nın resmi açıklamasında şöyle denildi:
“193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 23’üncü maddesi gereğince, işverenler, çalışanlarına iş yerinde veya ek hizmet alanlarında yemek sağlandığında bu menfaatler gelir vergisinden muaf tutulmaktadır.
İşverenlerin iş yerinde yemek sağlamadığı durumlarda ise, 2025 yılı için günlük yemek bedelinin 240 TL’yi geçmemesi gerekmekte olup, bu ödemelerin yemek hizmeti sağlayan mükelleflere yapılması şarttır. Aksi halde, 240 TL’yi aşan kısımlar vergiye tabi tutulmaktadır.
240 TL’lik yemek bedeli istisnasının tutarı her yıl Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranıyla güncellenmektedir. 2024 yılında bu tutar, 170 TL olarak yeniden değerlendirildi ve 240 TL olarak belirlenmiştir.
Vergi mevzuatında her zaman 158 TL gibi bir tutarın söz konusu olmadığı ifade edilmektedir.
Gelir vergisi kanununda günlük sınır 240 TL olarak belirlenmiştir; aşan kısmın ücret olarak vergilendirileceği de belirtilmiştir. Yemek kartı veya nakit olarak verilen ödemeler, bu sınırı değiştirmemektedir.
DANISTAY’DAN YENİ KARAR
Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu, 5/12/2024 tarihli ve 2024/509 sayılı kararı ile 1/1/2025 tarihinden itibaren yemek bedelinin prime esas kazançtan muaf tutulacak günlük miktarını 158,00 TL olarak belirlemiştir.
Yemek kartı aracılığıyla sağlanan faydalarda da, 158 TL aşılmadığı sürece SGK, prime esas kazancın tespitinde bu tutarı dikkate almayacak. Danıştay kararı sonrasında, yemek kartı tutarından bağımsız olarak, işverenlerin çalışanlarına sağladığı menfaatlerin SGK primine tabi olmayacağı ifade edilmiştir.
OCAK AYINDA DA AÇIKLAMA YAPILDI!
SGK, yemek kartlarının prime esas miktarına ilişkin kararının ardından benzer iddiaların tekrar gündeme gelmesi üzerine, “Yemek kartı/çeki/kuponu, yalnızca yemek bedeli ödemelerinde kullanıldığında, ödenen tutar prime esas kazanca dahil edilmeyecektir. Eğer yemek kartı başka amaçlarla kullanılırsa, 158,00 TL’lik tutar prime tabi olmaz; ancak bu tutarın üstündeki kısım prime esas kazanca dâhil edilecektir” şeklinde bir açıklama yapmıştır.