Vahşice işlenen cinayet büyük bir yankı uyandırdı.
Afgan uyruklu işçi Nourtani’nin yanmış cesedi ormanlık bir alanda bulundu. Yapılan incelemelerde Nourtani’nin madende geçirdiği iş kazasında yaralandığı saptanmıştı.
Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Nourtani’nin cesedinin, kazanın ve ocak kapatılmasının üstünü örtmek amacıyla yakıldığı ifade edildi. Sanıklar hakkında “iştirak halinde kasten öldürme” suçlamasıyla müebbet hapis istemiyle dava açıldı.
Davanın mahkeme kararı açıklandı.
Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talep ettiği müebbet hapis cezası, “bilinçli taksirle öldürme” ve “delil karartma” suçlarına indirildi. Daha sonra sanıklara verilen cezalar, beklentilerin altında kalmış durumda. Nourtani davasında bu gelişmelerle açık cezaevi sürecine kadar gidileceği öngörülüyor.
İş cinayetlerine kapı aralayacak bu karar eleştirildi.
Zonguldak Adliyesi’nde gerçekleştirilen duruşmada, madencilik şirketinin sahipleri Hakan Körnöş ve Enver Gideroğlu, ‘taksirle öldürme’ suçundan 5 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Körnöş’ün kuzeni Ahmet Aydın ise ‘delil karartma’ suçlamasından 4 yıl 6 ay hapis cezası aldı.
Ayrıca ocak çalışanları Sercan Kayabaş, Eray Demiro ve Alaattin Çayırlı da ‘delil karartma’ suçundan iki yıllık hapis cezasına mahkum edildi. Çayırlı’nın cezası ise indirimle 1 yıl 8 aya düşürüldü. Mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi.
Nourtani ailesinin avukatı Kerim Bahadır Şeker, verilen kararın yeterli olmadığını belirtti ve “Bu cezalar caydırıcı değil. Zonguldak’taki kaçak ocaklarda ölümler devam edecek” dedi. Şeker, tüm sanıkların üç ay içinde tahliye olmasını beklediğini söyledi.
“Yargılama taraflı yürütüldü”
Duruşma esnasında gergin anlar yaşandı. Nourtani ailesinin avukatı Kerim Bahadır Şeker’in ‘hakimin reddi’ talebi, sanık avukatlarının “Burası şov yapma yeri değil” şeklindeki itirazlarıyla karşılandı. Şeker’in “Siz de hesap vereceksiniz” yanıtı sonrası, mahkeme heyeti sanık avukatlarının sözlerini kayda geçmezken, Şeker’in ifadesini tutanağa aldı ve salon dışına çıkardı.
Şeker’in duruşmadan çıkarılmasının ardından sanıklar son sözlerinde beraat taleplerini yinelediler. DEM Parti milletvekili Özgül Saki, duruşmanın ardından yaptığı açıklamada, “Yargılama süreci baştan sona taraflıydı. Burada hukuk katledildi” ifadesini kullandı. Saki, mahkeme heyetinin tutumunun adil yargılamayı gölgede bıraktığına işaret ederek, kararın aileye ve kamuoyuna rağmen verildiğini savundu.