Kocaeli ve Konya’da meydana gelen besin zehirlenmesi olayları, tavuk döner tüketimiyle ilgili sağlık risklerini yeniden gündeme taşıdı. Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Doğancı, bu vakaları değerlendirerek, yeterince pişirilmeden tüketilen tavuk dönerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyardı. Prof. Dr. Doğancı, “Yeterince pişirilmediğinde stafilokok, salmonella ve basilus gibi bakterilerin toksin üretebileceğini, bu toksinlerin besinin tadını veya kokusunu değiştirmediği için kolaylıkla fark edilemediğini ve kitlesel zehirlenmelere neden olabileceğini” belirtti.
TANI/TAKİP PROTOKOLLERİNİN BÜYÜK ÖNEMİ
Salgınlarla etkili bir şekilde mücadele edebilmek için önceden hazırlanmış senaryolar ve tanı/takip protokollerinin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Doğancı, “Hangi örneğin hangi laboratuvara gönderileceği ve hasta tedavisinin hangi rehbere göre yapılacağı gibi ayrıntıların önceden netleştirilmesi gerektiğini” ifade etti. Medyanın doğru ve bilimsel bilgilerle bilgilendirilmesinin, halkın güvenini sağlamak açısından kritik olduğunu vurguladı.
ANTİBİYOTİKLİ TEDAVİYE DİKKAT
Besin zehirlenmelerinde gereksiz antibiyotik kullanımı ve yanlış tedavi yöntemlerinin başka sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunan Doğancı, “Antibiyotiklerin toksinler üzerinde etkili olmadığını, gereksiz kullanımının bazı durumlarda daha büyük sağlık problemlerine neden olabileceğini” belirtti.
Toplum sağlığının korunması için yerel ve ulusal düzeyde iş birliği ile sürekli güncellenen meslek içi eğitimlerin önemine de değinen Doğancı, “İstatistiklerin doğru bir şekilde tutulması ve kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşılmasının, gelecekteki önlemlerin daha etkili olmasına katkı sağlayacağını” ifade etti.
“TAVUK DÖNERİN ÜRETİM VE TÜKETİMİ YASAKLANMALI”
Ekonomik krizin etkisiyle artan tavuk eti tüketiminin halk sağlığı risklerini artırdığına vurgu yapan Doğancı, “Tavuk dönerin birkaç gün saklanıp tekrar ateşe konması gibi uygulamaların ciddi riskler taşıdığını” ve bu nedenle tavuk dönerin üretim ve tüketiminin yasaklanmasının düşünülmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye’de besin güvenliğinin denetiminde önemli eksiklikler bulunduğunu belirten Prof. Dr. Doğancı, “ABD’deki FDA gibi bağımsız ve güçlü denetim kurumlarına acil ihtiyaç olduğunu” kaydetti. Ayrıca, salgınlara hızla müdahale edebilecek, CDC benzeri bir ulusal hastalık kontrol merkezinin kurulmasının elzem olduğunu da sözlerine ekledi.
(İHA)