Sahte altın ve sahte etten sonra şimdi de sahte beton skandalı! Güvenilir olması beklenen inşaat sektöründe yaşanan bir olay akılları zorlayacak cinsten. Sultangazi’de inşaatı süren 13 katlı bir binada kullanılan hazır betonun kalitesiz olduğu tespit edildi. Uzmanlar, maliyet kaygısıyla gerçekleştirilen bu tür uygulamaların giderek yaygınlaştığını vurguluyor. Düşük kaliteli ve standart dışı beton kullanılarak yapılan inşaatlar, insanların hayatını tehlikeye atıyor.
“ÇEKPASLA BETON TEMİZLEDİM, BETON ÇEKPASLA TEMİZLENİR Mİ?”
Sultangazi’de 13 katlı bir binaya dökülen hazır betonun, ilk kamyonda standartlara uygun olmadığını fark eden müteahhit Adil Güngör, normalde 15 dakika sürmesi gereken döküm işleminin sadece 4 dakikada sona ermesinin ardından şüphelenmeye başladı. Betonun çekpasla temizlenebilmesi, dolandırıldığını anlamasına sebep oldu.
“Çekpasla beton temizledim. Çekpasla beton çekilir mi?” sözleriyle durumu ifade eden Güngör, şikayette bulunacağını belirtince beton firmasının geri adım attığını açıkladı.
“EN KOLAY HIRSIZLIK YAPILACAK İŞ BETONDUR”
Beton sektöründe 32 yıllık deneyimi olan Adil Güngör, betonun hile yapmak için en uygun alanlardan biri olduğunu belirtti: “En kolay hırsızlık yapılacak iş betondur. Kim nereden anlayacak ki? Ancak betondan iyi anlayacaksınız ki anlayasınız.”
Bazı inşaat firmaları, maliyetleri düşürmek amacıyla, satın aldıklarından daha düşük kalitede ve mevzuata uygun olmayan beton kullanarak hile yapıyor. Güngör, “C45 beton istiyorum ama bana C25 dozajında beton getiriyorlar” diyerek bu durumun tehlikelerine dikkat çekti.
“DAYANIKSIZ BETON, ÇÜRÜK BİNA DEMEKTİR”
Bazı firmalar, maliyet düşürmek için satın alınandan daha düşük kalitede, mevzuata aykırı beton kullanmaya devam ediyor.
İnşaat mühendisi Batuhan Bakar, konunun teknik yönüne dikkat çekerek şöyle konuştu: “Maalesef ki reçete dışında su ekleyerek dayanıksız beton oluşturuluyor. Dayanıksız beton, çürük bina demektir.”
Bakar, Türkiye’deki her iki inşaattan birinde beton karışım oranlarının hatalı uygulandığını belirterek, su, beton ve çimento oranlarının doğru ayarlanmadığını ifade etti. Bu durum, hileli beton kullanımının artmasında kritik bir rol oynuyor. Ayrıca, inşaat sektöründeki ikili ilişkilerin bu durumu daha da kötüleştirdiğini vurguladı.
BETONDA SAHTECİLİK NASIL ENGELLENİR?
İnşaat mühendisi Batuhan Bakar, beton sahteciliğinin engellenmesi için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:
“Yapı denetim ağı ve şantiye kontrol ağının güçlü olması gerekiyor. Proje müelliflerinin hazırladığı statik projelere uygun işlerin yapılması şarttır.”
(EKOLTV)