Erzincan merkez İnönü Mahallesi’nde bulunan bir tandır ekmeği fırınında kadınlar, geleneksel yöntemlerle ekmeklerini pişiriyor. Deniz Kurutaş, eşiyle birlikte yaklaşık dokuz yıl önce kurdukları bu işletmeye gösterilen ilginin yüksek olduğunu belirtiyor.
İŞİMİZİ KENDİMİZ KURALIM DEDİK
Fırının hem sahibi hem de çalışanı olan Deniz Kurutaş, bu süreçte yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Eşimle birlikte normal bir fırında pastacılıkla başladık. Daha sonra kendi işimizi kurma fikri doğdu ve bu süreçte oldukça fazla talep gördük. Yaklaşık dokuz yıldır katkı maddesi kullanmadan ekmek üretiyoruz. Metal aletler kullanmıyorum çünkü ekmeğin özünü kaybetmesini istemiyorum. O yüzden geleneksel merdane ile çalışmaya devam ediyoruz. Müşterilerimize, ekmeğin lezzetini nereden aldığımızı sorduğunda, doğal yollarla bunu yaptığımızı belirtmekten mutluluk duyuyoruz. Annelerimizin köyde yaptığı gibi üretim yapmaya özen gösteriyorum.” şeklinde konuştu.
Kurutaş, tandır ekmeğinin özellikle tulum peynirinin yanında vazgeçilmez olduğunu ve yaprak dönerle birlikte tüketildiğinde tadının katlanarak arttığını ifade etti.
Fırında çalışan Gülhan Dadaş, tandır ekmeğinin yapım sürecini paylaşarak, “Öncelikle hamur yoğruluyor, ardından kütle haline getiriliyor. Hamur kıvama gelene kadar bekletiliyor. Son aşamada ise tandırda birimiz açıp birimiz pişiriyoruz.” dedi.
YURT DIŞINDAN SİPARİŞLER ALIYORUZ
Tandır ekmeğine olan ilginin arttığını ve yurt dışından da sipariş aldıklarını belirten Dadaş, işleriyle ilgili yoğun talep gördüklerini ifade etti.
Tandırlar, geçmişten günümüze uzanan bir geleneği sürdürerek Erzincan’ın dağ köylerinde lezzetlerin pişirilmesinde hala aktif olarak kullanılmaktadır.
Anadolu’da yüzyıllardır varlığını sürdüren tandırlarda, kadınlar tarafından geceden mayalanan hamurların sabahın erken saatlerinde pişirilmesiyle Türk kültürünün önemli bir parçası haline gelen tandır ekmeği hazırlanıyor. (İHA)