Balçiçek İlter’in sunduğu “Balçiçek ile Şimdi” programına konuk olan Ayvaz Akbacak, restoranlar ve tatil beldelerinde karşılaşılan önemli hileler hakkında dikkat çekici açıklamalar yaptı. Akbacak, özellikle restoranlarda uygulanan çeşitli sahtekarlıkları gündeme taşıdı.
Akbacak, “Tatil yerlerinde bir restoranda kesinlikle börek yemeyin” diyerek başladığı sözlerinde, “Kahvaltıdan arta kalan peynirler mikslendikten sonra börek yapılır. Ben buna parmak börek diyorum, bu börek kızartılıp servis edilir.” ifadelerini kullandı.
“MAKARNA YIKANIP MEZEYE DÖNÜŞÜR”
Ünlü şef, restoranların uyguladığı bazı hilelere dikkat çekerek, “Büfedeki patatesler ve makarnalar… Bir gün önce salçalı olarak servis edilir. Ertesi gün ise yıkanıp yoğurtlanarak mezeye dönüştürülür. Bu tür uygulamalar görünüşte komik gelebilir, ancak ben Türkiye’deki her şey dahil sisteminin Türk mutfağına zarar verdiğini düşünüyorum. Yurt dışından gelen turistler, kaliteli bir yerden yemek yediklerinde çok farklı bir deneyim yaşıyorlar. Bu durum, Türk mutfağı için olumsuz sonuçlar doğuruyor. Bugün uzaya da gitseniz, İtalyan ya da Fransız mutfağından yediğiniz ürünün lezzeti her yerde aynıdır. Neden? Çünkü bu mutfaklar yemeği standart bir bakış açısıyla hazırlıyor. Biz ise Türk mutfağı olarak 6. sırada neden kaldığımızı sorguluyoruz…” şeklinde konuştu.
“ÖLÜME KADAR GİDER”
Döner konusuna da değinen Akbacak, “Döner yiyeceğiniz bir yerde dikkatli olun. Döner kesilirken altla üste iyi bakmak gerekiyor. Bazen döner bitmeye yakın olduğu için pişmiş dönerin üzerine çiğ et ekliyorlar. Özellikle tavuk dönerlerde risk oldukça yüksek; bu durum sağlık açısından son derece tehlikeli. Kırmızı et zehirleyebilir fakat bir şekilde kurtulabilirsiniz ama beyaz ette bu risk daha da kötü. Hiçbir sirkülasyona sahip olmayan bir yerde döner yememek en iyisi. Çünkü o durumda, döner bekletilmiş veya dondurulmuş olabilir. Dondurulmuş olanı mikro dalgada ısıtıp veriyorlar…” diyerek uyarıda bulundu.