Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, cep telefonu şebekelerinin Türkiye’deki hizmet vermeye başlamasının yıl dönümü dolayısıyla değerlendirmelerde bulundu. Uraloğlu, Türkiye’nin 1986 yılında araç telefonları ile 1G teknolojisi ile tanıştığını hatırlatarak, cep telefonlarıyla görüşme, veri aktarımı ve SMS gönderimine imkân tanıyan 2G teknolojisinin ise 1994 yılında kullanılmaya başlandığını belirtti.
Bakan Uraloğlu, dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in, 23 Şubat 1994’te dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i aramasıyla gerçekleşen ilk cep telefonu görüşmesinin üzerinden 31 yıl geçtiğini vurguladı.
“MOBİL ABONE SAYISI 94,5 MİLYONA YAKLAŞTI”
Uraloğlu, sesin yanı sıra datanın da önem kazanarak Türkiye’nin 2009 itibarıyla 3G teknolojisine geçtiğini belirtirken, 1 Nisan 2016’da mobil cihazlarda internet hızını 10 kat artıran 4G teknolojisi ile yeni fırsatların doğduğunu ifade etti.
Uraloğlu, Türkiye’de internet kullanımına ilişkin olarak 1993’ten bu yana geniş bant internet abone sayısının hızla arttığını ve 2008’de 6 milyon olan bu sayının 2022 yılının üçüncü çeyreği itibarıyla 96,4 milyona ulaştığını aktardı. Toplam mobil abone sayısının ise 65 milyondan 94,5 milyona yaklaştığını bildirdi.
4,5G hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde sunulabilmesi için gerekli fiber yatırımların devam ettiğini belirterek, işletmecilerin toplam fiber uzunluğunun 588 bin kilometreye çıktığını açıkladı.
Uraloğlu, mobil şebeke işletmecilerine tahsisli mevcut frekans miktarının 183 MHz’den 549 MHz’ye çıkarıldığını belirtti ve Türkiye’nin 31 yılın ardından 20 Gbps’ye kadar yüksek hızlara ulaşan 5G teknolojisi ile tanışmak üzere olduğunu ifade etti.
“5G İLE İLETİŞİM HIZINDA BÜYÜK ARTIŞ YAŞANACAK”
Uraloğlu, şu anda Türkiye’de hizmet sunan işletmecilerin kurulu 2G, 3G ve 4,5G şebekelerine dair imtiyaz sözleşmeleri ve yetki belgelerinin bitiş tarihlerinin 30 Nisan 2029 olarak belirlendiğini belirtti.
Yeni teknoloji ile internet üzerinden kesintisiz ve daha hızlı oyun oynanabileceğini vurgulayan Uraloğlu, internet hızının frekans, kapsama alanı ve diğer etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterdiğini belirtti. Ülkede 5G teknolojisine yerli ve milli ürünlerle geçiş yapabilmek için çalışmaların hızlandığını da sözlerine ekledi. Bu yıl ihalesi yapılacak ve gelecek yıl vatandaşların ve sanayinin hizmetine sunulacak 5G teknolojisi ile internet bağlantılı cihazlardaki iletişim hızında önemli bir artış gözlemlenmesi bekleniyor.