Çayın insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri, geçmişten günümüze kadar pek çok kişi arasında tartışılmıştır. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmaz, dünyaca yayımlanan makalelerden faydalanarak yaptığı bilimsel incelemesi ile çayın sağlık açısından zarar vermediğini, aslında birçok faydasının bulunduğunu ortaya koydu.
“‘PROSTAT KANSERİ YAPIYOR’ BİLGİSİ YANLIŞ”
Prof. Dr. Yılmaz, çayın prostat kanserine neden olduğu yönündeki yanlış bilgilere dikkat çekerek, çayın bazı bileşenlerinde dolayı prostat sorunu yaşayan bireylerde sık idrara çıkma gibi yan etkileri olabileceğini ifade etti. Ayrıca, kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolünü de düşürme özelliğini vurguladı.
Çayın sağlık üzerindeki pozitif etkilerini yazan makaleleri bir araya getirip yeni bir eser kaleme aldığını belirten Prof. Dr. Yılmaz, “Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, çay konusunda ihtisas yapmış bir üniversitedir ve çay, dünyada sudan sonra en çok tüketilen içecektir. Bu nedenle Rize’nin ekonomisi için son derece önemlidir. Ben bir tıp profesörü olarak, çayın sağlık yararlarını güvenilir ve kaliteli bilimsel çalışmalar doğrultusunda literatüre kazandırdım” dedi.
KALP DAMAR SAĞLIĞINA FAYDALI
Çayın vücut üzerindeki olumlu etkilerini sıralayan Yılmaz, “Klinik araştırmalar, günde en az 3-5 bardak çay içilmesinin kalp damar sağlığına önemli katkılarda bulunduğunu göstermektedir. Damar sertliğini azaltmakta, tansiyonu hafif düşürmekte ve LDL kolesterol üzerinde olumlu etkiler sağlamakta, kandaki yağ oranını azaltmaktadır. Ayrıca, çay, anti-inflamatuar ve antioksidan özellikler taşımakta, bağırsaklarımızdaki yararlı bakterileri de iyileştirerek hem psikoloji hem de kalp damar sağlığı üzerinde olumlu etkiler oluşturmaktadır” şeklinde konuştu.
‘ŞİFA KAYNAĞI’
Siyah çayın kanser riskini azalttığını vurgulayan Yılmaz, bu içeceğin bir şifa kaynağı olduğunu belirterek, “Çay içerken olumlu etkilerini şeker ekleyerek veya yanında sigara içerek azaltmamalıyız. Çay, sağlıklı ve faydalı bir içecektir; kanser riskini azaltması ve yaşam süresini uzatması gibi özellikleri bulunmaktadır” dedi.
YAN ETKİLERİ ÇOK AZ
Çayın çeşitli hastalıklara yol açabileceğine dair iddialaların hatalı olduğu konusunda uyarıda bulunan Yılmaz, “Çayın faydalarının yanında ortaya çıkabilecek yan etkileri oldukça azdır. Bazı bireylerde kafein nedeniyle, özellikle ritim problemleri olanlarda çarpıntıyı tetikleyebilir, ancak bu durum nadir görülmektedir” ifadelerini kullandı.