Mesleğe ilk adım attığı dönemlerde 40’tan fazla esnafin actief olduğu bu sektörde, günümüzde sadece 3-4 kişinin faaliyette bulunduğunu dile getiren Özçelik, “Şu anda en genç ustamızın yaşı 50. Yanımızda birkaç genç yetiştiriyoruz, umarız kalıcı olurlar. Gençlerin, okul hevesine kapılmasıyla zanaat alanları gitgide yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Eğitim sisteminde mesleki okullara daha fazla önem verilmesi kaçınılmaz” şeklinde açıklamalarda bulundu.
DANA VE KEÇİ DERİSİ TERCİH EDİLİYOR
Yemeni ayakkabılarında kullanılan malzemelere dair bilgiler veren Özçelik, genellikle dana derisinin tercih edildiğini aktardı. Özçelik, “İç ve dış yüzeylerde dana derisi kullanıyoruz. Keçi ve koyun derisi de kullanılsa da, manda köselesi alt taban için ideal bir malzeme. Diğer köseleler zamanla patlama yapabiliyor” ifadelerini kullandı.
“GENÇLER BURADA KALMAK İSTEMİYOR”
Zanaat mesleklerinde yetişmiş eleman bulmanın giderek zorlaştığını vurgulayan Özçelik, ebeveynlerin gençleri bu alanda yönlendirmesi gerektiğini açıkladı. Fabrikalarda gençlerin daha yüksek maaşlarla iş bulmayı tercih ettiğini belirten Özçelik, “Fabrikada çalışanlar 23-25 bin lira kazanırken, burada çalışan ustalar 13-15 bin lira alıyor. Bu nedenle gençlerin burada kalma isteği düşük” diye konuştu.
“GENELLİKLE AVRUPA VE AMERİKA’YA ÇALIŞIYORUZ”
Kilis’te faaliyet gösteren tek usta olduklarını belirtip, siparişlerin büyük bir kısmını yurt dışına gönderdiğini ifade eden Özçelik, “Genellikle Avrupa ve Amerika’ya çalışıyoruz. Kilis’te yurt dışı çalışan başka kimse kalmadı” şeklinde konuştu.