Gastroenterologlar, 50 yaşından sonra yalnızca genel sağlık durumunun değil, bağırsak sağlığının da değişiklikler gösterdiği konusunda uyarıyor. Uzmanların görüşüne göre, sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomu sindirim, metabolizma ve bağışıklığın güçlenmesinde hayati bir rol oynamaktadır. Ancak yaşla birlikte sindirim ve bağışıklıkta meydana gelen değişiklikler, kabızlık, diyabet ve diğer sağlık problemlerinin riskini artırabilmektedir.
Bu çerçevede gastroenterologlar, 50 yaş üzerindeki bireylere her sabaha basit bir alışkanlıkla başlamalarını öneriyor: Uyandıktan hemen sonra, kahveden önce su içmek.
SİNDİRİMDE HİDRASYONUN ROLÜ
Uzmanlar, “Uyandıktan sonra yapmanız gereken ilk şey kahveye uzanmak değil, su içmek olmalı” diyerek önemli bir tavsiyede bulunuyor.

Uzman, gece dışarıda geçirilen bir geceden sonra vücudun susuz kalabileceğine ve kahvenin idrar söktürücü etkisiyle sıvı kaybını artırabileceğine dikkat çekiyor. Su içmek, sindirime yardımcı olarak kabızlık, baş ağrısı ve yorgunluk gibi sorunların önlenmesine katkı sağlayabilir.

Uzman, yeterli sıvı alımının besinlerin emiliminde ve düzenli bağırsak hareketlerinin sağlanmasında önem taşıdığını vurgularken, suyun sindirim sisteminde mukus üretimini destekleyerek dışkının daha kolay geçmesini ve yumuşak kalmasını sağladığını ekliyor.
Dr., su içtikten sonra kahve içmeden önce en az 30 dakika beklemenin önemini de belirtiyor. “Kahvenizin tadını çıkarmadan önce vücudunuzun nemlenmesini bekleyin,” diyerek bu alışkanlığın bireyler için faydalı olacağına işaret ediyor.



