Adana Şehir Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alper Sözütek, kolorektal kanserin dünya genelinde en yaygın üçüncü kanser türü olduğunu ve bu hastalığın görülme yaşının artık 20’li yaşlara kadar gerilediğini açıkladı. Prof. Dr. Sözütek, tuvalet alışkanlıklarındaki ani değişiklikler, bulantı, kusma, karın şişliği ve kanama gibi belirtilerin, özellikle 40 yaş üzerindeki bireylerde dikkate alınması gerektiğini belirtti. Bu bulguların kolorektal kanserin erken işaretleri olabileceğine dikkat çekti. Bu açıklamalar, Adana’da düzenlenen ‘8. Çukurova Gastro-İntestinal Hastalıklar ve Cerrahisi Kongresi’ sırasında yapıldı.
KOLOREKTAL KANSER GÖRÜLME YAŞI 20’YE İNDİ
Kolorektal kanser vakalarını yöneten Prof. Dr. Alper Sözütek, Türkiye’nin bu bölgesinde kolorektal kanser vakalarının 20’li yaşlara kadar düştüğünü ifade etti. Sözütek, “Geç kalmış hastalarda kolorektal kansere bağlı bağırsak tıkanıklığına sıkça rastlıyoruz. Bu nedenle kolonoskopi taramalarının önemine dikkat çekiyoruz. Eğer ailede veya yakın akrabalarınızda risk faktörleri mevcutsa, kalın bağırsak taramalarını erkenden yaptırmalarını öneriyoruz. Çünkü vakalar bölgemizde çok fazla artış gösterdi ve 20’li yaşlara kadar inmiş durumda.” dedi.
“BAĞIRSAKLARIM DIŞARI ÇIKACAK, TORBA AÇILACAK” KORKULARI Yanlış
Prof. Dr. Sözütek, kolorektal kanserin bazen belirtisiz ilerleyebileceğine işaret ederek, “Bu tür hastalıklar hiç semptom vermeyeceği gibi, tıkanıklık ya da başka sebeplerden dolayı doktora gittiğinizde, rutin kontrol sırasında karaciğer veya akciğere metastazlarla karşılaşma ihtimaliniz de var. Tuvalet alışkanlığındaki değişimler, bulantı, kusma, kanama veya karın şişliği gibi belirtiler ortaya çıkarsa ve 40 yaş üzerindeyseniz, kolorektal kanser ön tanısını göz önünde bulundurmalısınız. Halk arasında ‘Bağırsaklarım dışarı çıkacak, torba açılacak’ gibi endişeler var. Ancak erken müdahale durumlarında bu durumlar oluşmaz.” şeklinde konuştu.
KOLON KANSERİNE DİKKAT; YANIK ET TÜKETİLMEMELİ
Çukurova Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Ömer Alabaz, kongreye yaklaşık 500 katılımcının bulunduğunu belirtti. Bölgedeki mide, kolon ve rektum kanseri vakalarının sıklığının yeme alışkanlıklarından kaynaklandığını vurgulayan Alabaz, “Eğer ailede genetik bir eğilim yoksa, yanık et tüketiminin ve aşırı kırmızı etin kolon kanseri riskini artırdığını söyleyebilirim.” dedi.
HEMOROİD VAKALARI BATIDA SIK GÖRÜLÜYOR
Kongreye katılarak ameliyatlara giren Ankara’dan gelen Prof. Dr. Bülent Menteş, cerrahinin bir sanat olduğunu vurguladı ve batıda sıklıkla hemoroid ve çatlak gibi vakalarla karşılaşıldığını aktardı. Menteş, bu durumun modern yaşamın getirdiği zorluklardan kaynaklandığını dile getirirken, Akdeniz tipi beslenme, düzenli tuvalet alışkanlıkları ve hijyenle bu hastalıkların önlenebileceğini ifade etti.
(DHA)