Gelir vergisi mükellefleri, 2024 yılıyla ilgili beyanname verme ve ödeme süreçlerini sürdürmekte. Ramazan Bayramı nedeniyle gelen talep üzerine, beyanname verme süresi 2 Nisan’dan 7 Nisan’a kadar uzatıldı. Ticari, zirai ve mesleki faaliyetleri dolayısıyla gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri, yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda sunabiliyor.
Ücret, kira, menkul sermaye iradı ya da diğer kazanç ve iratların birinden veya birkaçından gelir elde eden mükellefler, yıllık gelir vergisi beyannamelerini “Dijital Vergi Dairesi (Hazır Beyan Sistemi)” aracılığıyla pratik bir şekilde doldurabilmektedir.
33 BİN LİRADAN FAZLA GELİR ELDE EDEN VERGİ ÖDEYECEK
Gayrimenkul sahibi olan mükelleflerin, 7 Nisan’a kadar kira beyannamelerini sunmaları gerekmektedir. 2024 yılı içerisinde konuttan en az 33 bin lira, iş yerinden ise 230 bin lira kira geliri elde eden gayrimenkul sahiplerinin gelir vergisi ödemesi bekleniyor. Belirtilen istisna tutarının altında gelir elde edenler ise beyanname vermeyecekler.
BEYANNAMEYİ ZAMANINDA VERMEYENLER DİKKAT!
Mükellefler, vergi ödemelerini Türkiye’nin Gelir İdaresi Başkanlığına ait “gib.gov.tr” internet sitesinden, Dijital Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulaması aracılığıyla, anlaşmalı bankaların banka-kredi kartları veya hesaplarıyla gerçekleştirebilir. Anlaşmalı bankaların şubeleri, internet, telefon ve mobil bankacılık gibi alternatif kanallar ile PTT şubelerinden de ödeme yapma imkanı bulunmaktadır. Ayrıca, tüm vergi dairelerinden de ödeme işlemleri gerçekleştirilebilir.
2024 yılı içerisinde elde edilen kazançlarla ilgili beyan edilecek yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden tahakkuk eden gelir vergisi, 2025 yılının nisan ve temmuz aylarında iki eşit taksitle ödenebilecektir. İlk taksit, damga vergisi ile birlikte 7 Nisan’a, ikinci taksit ise 31 Temmuz’a kadar yatırılabilecek.
Beyannamenin elektronik ortamda süresinde verilmemesi halinde, mükelleflere özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır. Ayrıca, verginin zamanında tahakkuk ettirilmemesi durumunda vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi uygulanması da söz konusu olacaktır.