Bursa’nın Mudanya ilçesinde yer alan ve 150 yıllık tarihi geçmişe sahip Rum yalısı, 14 yıldır Rum mutfağının eşsiz lezzetleri ile anı evi olarak ziyaretçilerine kapılarını açıyor. Deniz kıyısındaki bu özel yapıda, Rum müzikleri ve folklorik melodilere tanık olmak mümkün.
Mudanya’da 1875 yılında Rumlar tarafından inşa edilen bu yapı, 150 yıl içinde farklı milletlerden aileler tarafından kullanıldı. Mudanyalı işletmeci Ercan Samast, bu tarihi yalıyı aslına uygun bir şekilde restore ederek yeniden hayata geçirdi. Yalı, aynı zamanda tarihi bir anı evi olarak da misafirlerini ağırlıyor. Ziyaretçilere, Rum ve Ege mutfağının lezzetleri sunulurken, yapının her köşesi dönemi yansıtan eşyalar ve tarihi fotoğraflarla dolu. Bu sayede, misafirler adeta geçmişe bir yolculuğa çıkıyor.
400 PARÇA DÖNEMSEL EŞYA VE OBJE
Mübadil aileler ve Yunanistan’dan gelen Rumların tercih ettiği bir mekan haline gelen yalı, koleksiyoner Ercan Samast tarafından yapılan kapsamlı bir restorasyonla dikkat çekiyor. Samast, bu süre zarfında yalıda bulunan yaklaşık 400 adet dönemsel eşya ve mübadele izlerini taşıyan objeyi titizlikle topladığını ifade etti. Yapının orijinaline sadık kalındığını belirten Samast, “Mudanya’da 150 yıllık Rum yalısını 14 yıl önce restore ettik ve bir lokantaya dönüştürdük. Rum müzikleri eşliğinde Rum ve Ege mutfağında hizmet veriyoruz.” dedi.
‘İNSANLARIN HİKAYELERİ DUVARLARDA YAŞIYOR’
Geçmişle günümüzü buluşturan bu mekanın açıldığı günden bu yana bölgeye Rum müziğini sevdirdiğini belirten Ercan Samast, anı evi özelliğinin de önemli bir ilgi kaynağı olduğunu dile getirdi. “Burada bulunan fotoğraflar ve yaşanmışlıklarla insanların hikayelerini duvarlarda görmek mümkün. Aynı zamanda burası, bir ziyaret noktası. Mübadelenin izlerini burada görmek de mümkün. Mübadil aileler ve Yunanistan’dan gelen Rumlar için uğrak bir yer olması oldukça değerli.” diye konuştu.
‘YADA KENDİLERİNDE BİR ŞEYLER BULUYORLAR’
Ziyaretçilerin anı evi ve lokantada atalarının geçmişidir izler bulduğunu ifade eden Ercan Samast, “Buraya ‘Kalami’ ismini verdik çünkü kalami, olta anlamına geliyor. Eski evlerden kullanılmayan retro nesneleri topladım ve ileride Mudanya’da bir kent müzesi olursa bunları bağışlamayı düşünüyorum. Buraya gelen insanlar kendilerinde bir şeyler buluyor ve sürekli geri geliyorlar.” şeklinde görüş bildirdi. (DHA)